Reakcija iz Srbije na odluku Schmidta: Pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja

Vijesti 22. jul 202216:52 3 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kritikovao je danas najavljeni prijedlog izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ocijenio da je to pokušaj legitimizacije i legalizacije posljedica etničkih čišćenja i ratnih zločina koji su počinjeni u toj državi tokom ratova iz devedesetih godina 20. vijeka.

“To je pokušaj legitmizacije i legalizacije stanja u Bosni i Hercegovini proizvedenog ratom, čime se etnička čišćenja i nepojamni ratni zločini zapravo predstavljao kao nešto što je oportuno i korisno”, rekao je Čanak novinarima.

Nenad Čanak (N1)

Prema njegovim riječima, najstrašnija posljedica je potpuno ukidanje mogućnosti političke vidljivosti onih naroda koji su zbog etničkih čišćenja i ratnih zločina postali manjina na tim prostorima, kao i Jevreja i Roma.

On je citirao gradskog vijećnika iz Tuzle Omera Berbića koji je optužio visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da predloženim izmjenama zakona sprovodi “politički genocid nad Bosancima”.

“Ovakva mjera je pucanj u nogu građanima koji se osjećaju kao Bosanci. Iz nemogućnosti da Bošnjaci biraju Hrvate, Hrvati Bošnjake te iz već poznate nemogućnosti da biramo ljude i građane, ovo je samo temelj za potpuni nacionalni raspad i etabliranje velike Srbije i velike Hrvatske. Ova mjera je pucanj u noge Bosancima kao ideji i konceptu te je pitanje da li ćemo se ikada oporaviti”, naveo je Berbić, a citirao Čanak.

Berbić je poručio Schmidtu da takve izmjene Izbornog zakona “predloži u Bundestagu za pokrajine Bavarske ili Berlina, a Bosne neka se mani”.

“Što bi rekao Abudlah Sidran, nemam ništa protiv velike Srbije i Hrvatske ali neka ih prave na sprat. Kao da genocid nad Bošnjacima nije bio dovoljan, sada se nudi genocid i nestajanje Bosanaca i Bosne i Hercegovine kao naše jedine države”, rekao je Berbić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare