Reakcija Kluba zastupnika SDA: S gnušanjem odbacujemo sve brutalne laži o učešću SDA u bilo kakvim aktima rušenja institucija sistema države ili OHR-a

Vijesti 28. okt 202417:24 0 komentara
N1

Klub zastupnika SDA reagovali su na saopćenje zastupnika NiP-a, ali i izjave lidera te stranke Elmedina Konakovića. Iz SDA ih optužuju za orkestrirane napade bez ikakvog utemljenja na činjenicama.

“U stanju kolektivne panike i u potpunom deficitu ideja za bilo kakve suvisle reakcije ili racionalni odgovor na veliku pobjedu SDA te dramatičan izborni krah NIP-a na netom završenim lokalnim izborima, u toj su se stranci u nestajanju odlučili da dosadašnjim nemilosrdnim napadima na SDA dodaju novu dimenziju – potpuno nesuvislih laži koje dolaze iza granica zdravog razuma. Konakovićeve i NIP-ove konstrukcije su vrijednosno i metodološki veoma slične onim bestijalnim lažima ratne paljanske propagande da smo mi sami sebe granatirali i ubijali u opkoljenom Sarajevu! Samo se tako mogu objasniti ni na čemu utemeljene optužbe NIP-a da SDA sarađuje sa srbijanskom BIA-om i sa SNSD-om na rušenju najvažnijih institucija naše države i OHR-a kao najvažnijeg međunarodnog reprezentanta u našoj zemlji. U jalovom i besmislenom pokušaju da za svoje neodržive teze ponude makar minimum argumentacije, NIP-ovi državni zastupnici su u svom jučerašnjem saopćenju sve opravdane reakcije SDA na samovolju Christiana Schmidta i zahtjeve da se prekine sa praksom zloupotrebe institucije OHR-a u korist HDZ-a, nazvali napadom na OHR. „Napadom na OHR“ u NIP-u (i Trojki u cjelini) naziva se kristalno jasno, glasno i opravdano protivljenje SDA činu skandaloznog nametanja izmjena Izbornog zakona i suspenziji Ustava Federacije BiH na jedan dan, te njegovo nedopustivo miješanje u „presudu Kovačević“”, naveli su zastupnici SDA.

NiP: OHR pod napadima SDA i SNSD-a, EU i NATO su jedini put za BiH

Optužuju Konakovića da je kao ministar vanjskih poslova BiH trebao da reaguje promptno i službeno zatraži objašnjenja i reakcije od Visokog predstavnika i postupanje u skladu sa njegovim mandatom, ali da je ostao nijem te da se ponašao kao glasnogovornik HDZ-a.

“Još  je besmislenija,  licemjernija i  neistinitija optužba da SDA  radi na rušenju Ustavnog suda BiH. Tu su izmišljenu „subverzivnu“ prirodu našega djelovanja NIP-ovi državni zastupnici „prepoznali“ u našem dosljednom i dugotrajnom  protivljenju zajedno sa najširom demokratskom javnošću u BiH  krajnje  štetnoj HDZ-ovoj i  „Trojkinoj“ namjeri da Parlament Federacije ponize i liše prava izbora sudije Ustavnog suda između više kandidata, a da ga istovremeno grubo instrumentaliziraju za potrebe imenovanja isključivo HDZ-ovog favorita Marina Vukoje. Navodi iz jučerašnjeg saopćenja NIP-ovih zastupnika o načinu dosadašnjeg glasanja ustavnog sudije Vukoje niti skidaju veliku mrlju sa procedure njegovog izbora, niti pružaju garanciju da će dotični sudija glasati u interesu države i u slučajevima kada HDZ-ov interes dođe u koliziju sa državnim. Posebno je neumjesno, licemjerno i čak cinično da zastupnici NIP-a kroz svoje saopćenje drže lekcije javnosti o tome kako (citiramo): „Ustavni sud BiH čuva temelje Bosne i Hercegovine, a da bi donosio odluke mora biti kompletan.“ Kako se onda NIP-u (i Trojki u cjelini) dogodilo da po zahtjevu Milorada Dodika izbace iz Plana reformi u BiH i obavezu kompletiranja Ustavnog suda (koji „čuva temelje BiH“) i obavezu provođenja njegovih odluka na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine!? Kako to da sada NIP gotovo citira stavove SDA iz vremena kada su naši premijeri tražili da se u Planu reformi neizostavno nađu i ove stavke o Ustavnom sudu BiH i njegovim presudama?! A u ono vrijeme su predstavnici Trojke premijere SDA bacali na lomaču brutalne kritike za ovo što sada NIP prodaje javnosti kao svoje političke stavove”, navode iz SDA.

Konaković poručio: Spremite se, UDBA-ši i KOS-ovci, tek smo počeli

Ponovo su pravosuđe u BiH optužili da je instrumentalizirano u političke svrhe i poručuju: “sa gnušanjem i indignacijom odbacujemo sve brutalne izmišljotine i laži NIP-a o učešću SDA u bilo kakvim aktima ili namjerama rušenja institucija sistema države ili OHR-a. Na kraju krajeva, ne samo sa aspekta i kriterija patriotizma, nego i sa aspekta logike, SDA nikada ne bi mogla učestvovati u rušenju države u čijoj izgradnji radi predano gotovo tri i po decenije.”

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!