Reakcija Mađarske na američke sankcije: Podržavamo demokratski izabrane lidere

Vijesti 03. aug 202310:05 0 komentara
N1

Mađarska podržava demokratski izabrane lidere i promovira istinski dijalog, kazao je mađarski državni sekretar za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost Peter Szartay, u komentaru na sankcije koje je ministarstvo financija Sjedinjenih Država početkom sedmice uvelo za četiri predstavnika entiteta Republika Srpska.

Kako su prenijeli mađarski mediji, Szartay je kazao da je stabilnost Zapadnog Balkana primarni nacionalni sigurnosni interes Mađarske, te kako Mađarska ulaže svaki mogući napor u skladu sa politikama susjedstva kako bi dugoročno osigurala sigurnost i mir u regiji, koja uključuje i Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je kako “nema potrebe” za novim sigurnosnim izazovom u Europi u svjetlu prevladavajućih teških situacija u globalnim odnosima.

“Sankcioniranje demokratski izabranih zvaničnika je protiv stabilnosti, zbog čega bi bi bilo poželjno uključiti se u konsultacije, na osnovu obostranog poštovanja, ne o Zapadnom Balkanu nego sa Zapadnim Balkanom. Stoga, Mađarska podržava demokratski izabrane lidere i poziva na početak dijaloga što prije”, dodao je mađarski zvaničnik.

SAD uvele nove sankcije: Na listi Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović

Podsjećamo, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu sankcioniranih osoba uvrstio je jednog zvaničnika sa državnog nivoa u Bosni i Hercegovini i tri zvaničnika u vlasti Republike Srpske.

Evo zašto su na crnoj listi završili Cvijanović, Stevandić, Višković, Bukejlović

“Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se obstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma”, navedeno je u saopštenju
ministarsvtva financija SAD.

Sankcije su uvedene Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!