Reakcija na “vezivanje” zastava “Herceg-Bosne” i Izraela

Vijesti 01. sep 202215:56 1 komentar
Facebook/Š. Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, osudio je danas "vezivanje" zastava Izraela i tzv. "Herceg-Bosne" u Mostaru.

Mehmedović je u svojoj reakciji naveo kako “zastave ‘Herceg-Bosne’ i Izraela danas su okačene u Mostaru ispred Mepasa i na ulicama tzv. zapadnog dijela Mostara”.

“Ovdje se kreira novi svjetski poredak – žrtve holokausta vežu zastave sa onima koji polažu vijence za Bleiburg, njeguju ratne zločine i ‘čuvaju RS'”, ostakao je poslanik SDA.

Mehmedović je zaključio kako smjena ambasadora Noah Gal Gendlera u Tirani očito nije bila dovoljna…

“Ovo je veći scenarij koji kreće iz Mostara i BiH. Simbolizira ‘ljubav’ Čovića i direktora Aluminija Amira Grossa Kabirija. Da li će uslijediti reakcija zvaničnika Izraela, ostaje da se vidi”, pita se poslanik.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 29. novembra 2017. izrekao je konačnu presudu šesterici bivših političkih i vojnih čelnika tzv. “Herceg-Bosne”. Sud u Haagu je tada jasno presudio da je HR “Herceg-Bosna” bila Udruženi zločinački poduhvat i da je Hrvatska počinila agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu.

Čović i izraelski ambasador posjetili Jevrejsko groblje u Mostaru

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u četvrtak je sudjelovao na ceremoniji na Jevrejskom groblju u Mostaru, na kojemu je odao počast za 137 ubijenih mostarskih Jevreja.

Čović je prisustvovao molitvi i polaganju vijenaca zajedno s ambasadorom Izraela Noalom Gel Gendlerom te predsjednikom Jevrejske općine Mostar Amirom Grossom Kabirijem.

Okupljeni su u obraćanju iskazali počast žrtvama teških zločina, te obnovili zakletvu da se zla iz prošlosti više nikada neće ponoviti.

Istaknuta je i zajednička predanost u osvjetljavanju i ispravljanju historijskih nepravdi i zaustavljanju diskriminacije prema jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, prenijela je Fena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare