Reakcije iz RS jednoglasne: Vrtimo se u krug, nije riječ o mijenjanju zareza

Vijesti 02. mar 202313:07 2 komentara
N1 (Nenad Stevandić)

Nakon donošenja privremene mjere Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, stižu reakcije iz ovog bh. entiteta.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić je naveo da je privremena mjera trenutno onesposobila zakon te da će ga morati usvojiti u nekom drugom obliku.

“Federacija BiH već deceniju i po radi po osporenom zakonu, ali da ne trpi ni pritiske, ni posljedice. Odbor za ustavna pitanja poslao je odgovore Ustavnom sudu BiH u vezi osporenog zakona o nepokretnoj imovini. RS nastavlja pravni kontinuitet svojih odluka, za razliku od FBiH koja 14 godina radi po osporenom zakonu, nikada se time nije bavila ni Kvinta, ni Ustavni sud ni ambasadori. Nikada FBiH nije promijenila Zakon o šumskom zemljištu…”, rekao je Stevandić.

Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Dalje tvrdi da RS drži pravni meritum i da se drži pravnih odgovora.

“FBiH nikada nije slala odgovore Ustavnom sudu. Ovim je Ustavni sud najviše ponizio visokog predstavnika. Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika. Ovo je virtuozan pravni manir pravnika RS”, dodao je Stevandić.

Pravni odgovor će dati Republika Srpska, ako bude potrebno sjednica će biti i vanredna, najavljuje Stevandić.

“Nije riječ o mijenjanju zareza, već o pravnom kontinuitetu. Besmislene su bile odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda, oni se sada međusobno sukobljavaju. Utvrdili su odgovore Ustavnom sudu na pet pitanja, uključujući i pitanje plata sudija i tužilaca, dodjelu svetosavske nagrade”, istakao je Stevandić.

I SNSD-ov Denis Šulić rekao je da je Odbor odgovorio na upite, te iznio optužbe da “Ustavni sud BiH nije pravosudna, već politička institucija koja služi pojedincima da dižu tenzije u BiH”. Ponovio je da Dejton nije tretirao pitanje imovine.

“Nikada nećemo odustati od bazičnih tema, da naše poljoprivredno zemljište, šume, rijeke pripadaju građanima RS, da mi upravljamo tim na korist građana”, stava je Šulić.

SDS-ov član odbora Vukota Govedarica kaže da je odbor pripremio argumentovano i temeljno odgovore na pitanja.

“Ustavni sud BiH ne može pobiti sve navode koje je dao Odbor za ustavna pitanja u svojim mišljenjima. Ovo su teme koje su dobile političku konotaciju, sada je to tako teško očekivati da politike iz FBiH budu kompatibilne sa politikama iz RS. Sve će se rješavati politički očito u institucijama BiH. Dobili smo informaciju da je Ustavni sud zasjedao i donio mjeru. Jasno da je RS tokom prošle godine dva puta donosila taj zakon i u decembru je praktično donesen novi zakon. Znate da smo mi iz SDS-a imali primjedbu da je konkretno iz nametnutog zakona Paddyja Ashdowna iz 2004/2005. određene odredbe praktično inkorporirane su u zakon koji je donesen u decembru mjesecu. Mislim da su pomalo naivno ušli u priču… Očigledno da ćemo se ubuduće vrtiti u krug. Imovina pripada entitetima, entiteti imaju pravo upravljanja i raspolaganja tom imovinom. Ne bi me iznenadilo da uskoro NSRS održi posebnu sjednicu i donese neki treći zakon o imovini”, zaključio je Govedarica.

N1 (Vukota Govedarica)

Podsjetimo, Ustavni sud BiH donio je danas odluku o privremenoj mjeri da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.

Time se usvojio ne samo zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, nego i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika iz PDPSBiH i pet delegata iz Doma naroda državnog parlamenta za donošenjem privremene mjere. Svi zahtjevi su spojeni.

Odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje o donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zakonima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare