Reakcije iz Zvornika nakon hapšenja za genocid: “Mi smo sjedili u istim prostorijama sa zločincima”

Vijesti 15. dec 202315:14 1 komentar
N1

Nakon hapšenja sedmorice osumnjičenih za genocid na području Zvornika, reaguju Udruženja žrtava, svjedoka genocida. Nakon dugo vremena, Tužilaštvo BiH, kažu, vraća tračak nade u pravdu. Zvorničanin Nedim Čivić, koji se i sam kao trinaestogodišnjak preživio genocid, u razgovoru za N1 kaže, emocije su pomiješane. Još se čekaju zvanične informacije nadležnih o imenima i prezimenima uhapšenih, no saopšteno je da je riječ o individualnoj ali i komandnoj odgovornosti za najteži ratni zločin.

“Emocije su pomiješane. Veliki broj nas koji smo potomci onih nad kojima je i počinjen genocid, danas ne znamo da damo odgovor, ne znamo da damo prvu reakciju na sve ovu. Sve nas to vrati u godine stradanja naših najmilijih. Prije svega, ja bih želio poslati jednu poruku Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine, zar je potrebno ovoliko godina da bismo vratili nadu u pravdu, vratili nadu da oni koji su počinili najveći ratni zločini na ovim prostorima i najveći oblike ratnog zločina genocida, danas, evo konačno budu uhapšeni i nadam se da će na adekvatan način Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine provesti cjelokupnu proceduru i da ćemo mi koji danas nakon genocida počinjenog na ovim prostorima, koji živimo na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, mi koji smo se vratili na mjesto genocida svog naroda svojih najmilijih, doživjeti bar jednu jednu satisfakciju i jednu pravdu u smislu kažnjavanja i adekvatnih kazni za one koji su počinili takve vidove zločina”, kaže Zvorničanin Nedim Čivić.

Kaže da ga raduje činjenica što konačno nakon toliko godina neće šetati istim gradom, žrtve i počini od tih zločina.

“Što ćemo odvojiti istinu i pravdu što ćemo zadovoljiti bar djelić pravde. Nama niko naše najmilije ne može vratiti. Više nas je boljela ta selektivna pravda od nepravde. Taj pokušaj izjednačavanja žrtava i počinilaca najvećih zločina. Vratila nam se nada u pravdu, da svi oni koji su na bilo kojoj strani počinili bilo koji oblik zločina odgovaraju za to, da dobiju svoju kaznu. Oni ne mogu biti građani bilo kojeg grada niti mog Grada. Oni su, kao što vidite, nakon toliko godina od počinjenog ratnog zločina, genocida, bili slobodni ljudi. Oni su sjedili u istim prostorijama, pili kafu u istim lokalima u kojima mi pijemo. Oni su radili u institucijama u kojima, nažalost, vrlo mali broj Bošnjaka radi. Vjerujte mi da je to jedan osjećaj gorčine, tuge, osjećaj nemoći, u kojoj se suočavamo s takvim stvarima, i nadam se da je ovo samo početak procesuiranja svih onih koji su na ovim prostorima počinili zločine. Mnogo ih je i u gradu Zvorniku. Raduje me da su Sud i Tužilaštvo prije nekoliko dana konačno otvorilo predmet i počeli da hapse i privode one koji su odgovorni za Bijeli Potok u Gradu Zvorniku, gdje je samo u jednom danu negdje oko 800 mojih sugrađana odvedeno, pobijeno. I dan danas tragamo za njihovim tijelima. To su učinili ljudi imenom i prezimenom”, rekao je Nedim Čivić.

Procesuiranje ovakvim vidom, dodaje Čivić,  zadovoljavanja djelomično pravde, skidamo kolektivnu odgovornost.

“Ovo je dokaz da niko od naroda nije kriv, da svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Ja živim nedaleko od Orahovaca, to je moja susjedna mjesna zajednica. Vrlo često tu prolazim, gdje su ljdi zatvarani i ubijani, danas tu školu pohađaju učenici povratničke populacije, bošnjačke populacije. Dakle, treba sve ovo sagledati na jedan objektivan način, sve ono što rade Sud i Tužilaštvo, a u interesu je suživota, pomirenja, u interesu je da razdvojimo one koji su zločinci od poštenih čestitih građana bez obzira koje ime nosili”, poručio je Čivić za N1.

Kako je potvrđeno za N1, osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti. Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovac, a nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare