Reakcije na incident u Baćevićima: “Srbe u Mostaru jednako napadaju i Hrvati i Bošnjaci”

Vijesti 24. aug 202412:45 > 19:13 0 komentara

Posljednja događanja u naselju Baćevići, pucnjava, te ispisivanje ustaških simbola i napad na Srbe koji su uklonili naljepnice sa slovom "U" i kukastim križevima, Mostar vraćaju u 1941. godinu, smatra predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, prenosi Srna.

Radanović je rekao da ovo predstavlja kontinuitet napada na Srbe u Mostaru, a da u tome podjednako sudjeluju i Hrvati i Bošnjaci.

“Nije važno da li je lijeva ili desna strana, da li su Hrvati ili muslimani, i jedni i drugi teroriziraju Srbe u Mostaru”, rekao je Radanović.

Kontinuitet napada

Naveo je da je posljednji napad u naselju Baćevići osmi napad ove godine na Srbe u Mostaru, podsjećajući da se prvi dogodio za pravoslavni Božić kada je kamenovana srpska kuća Šantića u naselju Bijelo Polje, a nakon toga i pravoslavna crkva u istom naselju.

“Naredni veći incident bio je nezakonit pokušaj deložacije Dragana Zlatkovića uprkos aktu Pravobraniteljstva FBiH, kojim se preciziralo da se njegov stan ne nalazi u Fondu stanova kojim upravlja FBiH”, rekao je on i dodao da je dva dana trajala Zlatkovićeva borba da ostane u stanu.

Podsjetio je da se naredni napad na Srbe dogodio 14. juna kada je zapaljen automobil Draga Rupara, za šta su vještaci rekli da je podmetnuti požar, što, prema njegovim riječima, govori da je bio direktan umišljaj da se ošteti imovina, te zaplaše Rupar i ostali Srbi u naselju Hodbina kod Mostara.

Podsjetio je da se prethodne godine dogodilo desetak napada na Srbe u Mostaru, od kojih je najveći i najopasniji bio uništavanje osvjetljenja i ozvučenja na Sabornoj crkvi, za koji počinitelji i dalje nisu pronađeni.

“Јoš nikada nije utvrđeno ko je skinuo sve kablove koji služe za osvjetljavanje crkve i sve kablove za zvona. Ovdje je neko ciljano išao na to da se crkva ne vidi i ne čuje u Mostaru”, naglasio je Radanović.
On je ukazao i na napad na igrače i navijače FK Radnik iz Bijeljine, samo zbog toga što su imali dresove na kojima je bila ćirilica.

“Ništa pozitivno ne možemo reći u posljednje dvije godine. Iako se želi predstaviti da srpska zajednica u Mostaru dobro živi i da se dobro snašla, to zaista nije slučaj”, zaključio je Radanović.

Sramotan čin

O svemu se oglasio i ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić navodeći kako “brutalni napad na srpsku djecu u povratničkom naselju Baćevići kod Mostara, koji se odigrao pod okriljem mržnje i nasilja, predstavlja najgrublji udar na suživot i sigurnost svih građana BiH, a naročito srpskog naroda koji se i dalje suočava sa ovakvim zlodjelima”.

Nešić je istaknuo da je s velikim ogorčenjem i dubokom zabrinutošću primio vijest o ovom sramotnom činu.

“Napad na djecu, koja su simbol budućnosti i nade za naše društvo, nešto je što prevazilazi granice razuma i ljudskosti. Naši mališani su napadnuti dok su se igrali, a selo je oskrnavljeno simbolima najcrnjeg zla – kukastim križevima i ustaškim simbolima, čime je poslata jasna poruka mržnje prema Srbima u BiH”, upozorio je Nešić.

Podsjećamo, na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je djecu.

“Napad je prijavljen, policija je izašla na mjesto događaja i utvrdila je tko su napadači”, rekao je ranije za Bljesak.info povodom napada na djecu u selu Baćevići pokraj Mostara predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo.

Međutim, ta informacija nije potvrđena iz Ministarstva unutrašnjih poslova HNK.

“Trenutno ne raspolažemo službenim informacijama o incidentu. Krim. policija je bila na mjestu događaja i utvrđuju se okolnosti te će se daljnjim saznanjima utvrditi je li bilo i napada, odnosno, ko je počinio incident”, kazao je Ljudevit Marić.

U mostarskom naselju Baćevići osvanuli kukasti križevi, portparol MUP-a HNK: “Dobili smo prijavu zbog plakata uvredljivog sadržaja”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!