Reakcije nakon što je Stankivuković najavio rušenje ugostiteljskog objekta

Vijesti 08. mar 202116:25 3 komentara
N1

Nakon što je gradonačelnik Banjaluke najavio da će u četvrtak ugostiteljski objekat "Kajak Terasa" za koji je rekao da je izgrađen bespravno biti ograđen do njegovog uklanjanja, oglasila se porodica Radišić u čijem je vlasništvu ovaj objekat. Kazali su da je Stanivuković iznio niz neistina te istakli kako nije riječ o restoranu već ljetnoj terasi koja radi isključivo ljeti. Reagovao je i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

“O ovoj činjenici gradska uprava mora imati saznanja, jer se upravo procedura registrovanja djelatnosti, odnosno prestanka obavljanja iste, obavlja preko gradske administracije. Stav našeg klijenta je da se urgencijama vrši pritisak na drugostepeni organ u upravnom postupku, te da porodica Radišić apeluje na sve organe da u svom odlučivanju odlučuju u zakonskim rokovima i kapacitetima”, navodi adokatska kacelarija Stevanović koja zastupa ovu porodicu.

Stanivukovičća su optužili da je “krivo prezentovao informacije javnosti, govoreći da je poslao urgenciju Ministarstvu građevinarstva radi rješavanja spornog predmeta, te da je spis ranije dostavljen drugstepenonm organu na odlučivanje, što nije istina”.

“Evidentno je da gradonačelnik ovakvim postupanjem, iznošenjem proizvoljnih zaključaka, u javnosti stvara pogrešnu sliku o načinu rada i poslovanja porodice Radišić i kompanija koje posluju pod njihovim menadžmentom. Gadonačelnik zanemaruje činjenicu da u Banja Luci postoji na hiljade objekata koji su u postupku legalizacije kao što je to slučaj i sa ‘Kajak Terasom’, već se isključivo, iz njemu poznatih razloga bavi samo ovim postupkom. Porodica Radišić otvoreno sumnja da su upravo ti razlozi bili povod gradonačelnikove posjete ‘Kajak Terasi’ koja se prije nekoliko večeri dogodila. Gradonačelnik je u pratnji NN lica obilazio ‘Kajak Terasu’, pozdravio se sa vlasnicima, te nakon toga se uputio u njemu poznatom pravcu, o čemu porodica Radišić posjeduje i snimke sa nadzornih video kamera. Porodica Radišić oštro se suprostavlja svim medijskim napisima koji su rezultat javnih istupa gradonačelnika Stanivukovića, te podsjeća javnost da su firme ove porodice u zadnjih 10 godina uplatile preko 17 miliona KM raznih naknada u korist budžeta grada Banja Luka. Porodica Radišić je “uvjerena da će javnost Republike Srpske i stanovnici grada Banja Luka objektivno i racionalno sagledati sve činjenice, a posebno ističu da duboko vjeruju u pravni sistem Republike Srpske, koji će nesumnjivo na pravno-relevantan način, zasnovan isključivo na realnim činjenicama i zakonskim postulatima, riješiti postupke koje je porodica Radišić primorana pokrenuti protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića i nadležnih u gradskoj upravi, a kako bi se otklonila svaka sumnja u ispravnost rada naših klijenata i kompanija koje pod njihovim imenom posluju”, navode iz ove kancelarije.

Podsjetimo, Stanivuković je kazao kako je objekat napravljen na gradskom zemljištu, da je tu predviđeno zelenilo te da niko nema pravo mimo regulacionog plana na gradskom zemljštu graditi objekat. Pozvao je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da odbiju žalbu Radišića.

Ministrica Srebrenka Golić je poručila kako će ovo ministarstvo donijeti “na zakonu zasnovanu odluku nakon potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja u vezi sa izgradnjom predmetnog poslovnog objekta”. U saopćenju ministrica Golić ističe kako je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zaprimilo je danas žalbu investitora Mile Radišića, po punomoćniku Ljubiši Dragićeviću, advokatu iz Banje Luke, izjavljenu protiv rješenja urbanističko-građevinske inspekcije grada Banja Luka, od 9.2.2021.godine, kojim se investitoru naređuje da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni poslovni objekat u Ulici Save Kovačevića u Banjoj Luci i izvrši povrat zemljišta u prvobitno stanje.

“Iz spisa predmeta, koji je dostavljen u Ministarstvo, zajedno sa urgencijom gradonačelnika Banje Luke, vidljivo je da je investitor predmetno rješenje zaprimio 17.2.2021.godine, te od tog datuma teku i rokovi. Po žalbi izjavljenoj na prvostepeno rješenje, Ministarstvo će, nakon potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja u vezi sa izgradnjom predmetnog poslovnog objekta, donijeti na zakonu zasnovanu odluku, uvažavajući i urgenciju gradonačelnika Banje Luke. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, odnosno legalizaciju ili uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, kojih u Gradu Banja Luka ima nekoliko hiljada, a prioritetno onih izgrađenih na obalama rijeka i na vodnom zemljištu, suprotno sprovedbenim dokumentima prostornog uređenja”, navodi se u saopćenju ministrice Golić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare