Recep Tayyip Erdogan sletio na aerodrom u Sarajevo

Vijesti 27. aug 202111:25 > 11:46 0 komentara
N1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevo, javlja ekipa N1.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevo, javlja ekipa N1.

Po planu predsjednika Turske predviđeno je da Erdogan obiđe mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Predsjednik Turske bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

N1

Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Ceremonija svečanog dočeka Erdogana uz vojne počasti planirana je u 17:30 u ulici Musala u Sarajevu.

N1

Erdogan je avionom iz Istanbula u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini poletio u 10.45 sati po lokalnom vremenu.

Delegaciju, pored turskog predsjednika, čine supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

N1

“S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske historijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje”, kazao je Erdogan uoči polijetanja za BiH i dodao da će tokom posjete u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje te sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!