Regionalna akademija pozvala RTS da emituje film „Quo vadis, Aida?“

Vijesti 12. dec 202111:20 0 komentara
Deblokada

Regionalna Akademija za razvoj demokratije obratila se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtjevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film „Quo Vadis, Aida?“ koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi.

Osim Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu.

U pismu se navodi da je vrijeme da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju.

Naglašeno je da je nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprinio izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrijednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dvije decenije nakon završetka posljednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.

Podsjetimo, film “Quo vadis, Aida”, bh. rediteljice Žbanić, osvojio je sinoć tri prestižne nagrade 34. Evropske filmske nagrade.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!