Registar pedofila stupio na snagu u FBiH, podaci će biti tajni i trajni

Vijesti 26. sep 202418:52 0 komentara

Pravosnažno osuđeni pedofili u Federaciji Bosne i Hercegovine od sada će biti upisani u Registar, koji će biti tajan i trajan, bez mogućnosti brisanja imena. Na registar se čekalo pet godina, a slična praksa već se provodi u Republici Srpskoj, gdje je evidentirano skoro 250 pedofila.

Bosanskohercegovačka javnost i dalje je zgrožena saznanjem da je glumac Moamer Kasumović bludničio nad maloljetnikom, zbog čega je i osuđen. U međuvremenu, umjesto dječije bezbrižnosti, u jednom sarajevskom parku strah. Razlog je stariji komšija koji se sumnjiči da je već duži vremenski period proganjao i napastvovao djevojčice uzrasta 11 i 12 godina.

Od januara 2019. godine do septembra 2024. godine Opštinski sud u Sarajevu donio je 29 pravosnažnih odluka, a koje se odnose na krivično djelo bludne radnje nad maloljetnicima.

Roditelji su uznemireni i uplašeni, ali nadu da će se ovakve stvari sve rjeđe dešavati uliva novi Pravilnik o registru o pedofilima.

“Zamislite tamo gdje ne vidimo koliko je takvih osoba i koliko se takvih osoba se nalazi u blizini naše djece, ali evo kad se skrene pažnja, nešto se i poduzme. U ovom kontekstu se poduzelo da se usvojio Zakon da postoji taj registar. Nama je jako važno da postoji taj registar, da u svakom momentu se zna gdje su te osobe i da ni u kom slučaju ne dođu u blizinu naše djece”, kaže Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Pravilnikom je to i naznačeno, presuđeni pedofili neće imati pristup djeci i maloljetnicima. Podaci će biti trajni, dostupni sudovima, tužilaštvima i ministarstvima unutrašnjih poslova. Uz poseban zahtjev, i nekim drugim institucijama.

“Nakon odsluženja kazne, u registru koji će biti trajan, će se nalaziti podaci, imena, informacija ovih ljudi, ovih presuđenika, što će biti jedna kvalitetna baza podataka, i što će imati svoj jedan preventivni aspekt. Ovo je jedan jak, preventivni, funkcionalni mehanizam, za koje ćete znati u svakom momentu za određena lica da li su počinila ova teška krivična djela”, poručuje Jasmin Duvnjak.

Sličan registar u Republici Srpskoj postoji od 2018. godine. Registrovano je čak 247 pedofila. Kazne za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djeteta su različite u najdužem trajanju do 30 godina.

Za krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina, moguće je izreći kaznu doživotnog zatvora. Izrečena kazna zatvora do jedne godine, ne može biti zamijenjena novčanom. Upravo to zahtijeva i javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vodeći se slučajem Kasumović, koji je svoju jednogodišnju zatvorsku kaznu platio 36 i po hiljada maraka. Pa, oštrije kazne, izgleda, samo što nisu ugledale svjetlost dana.

“Prošle sedmice sam imao kraći sastanak sa federalnim ministrom pravde Škobićem i s njegove strane sam dobio uvjeravanje da izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH koje dugo čekamo, u sebi već sadržavaju pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova djela. Procjenjujem da ćemo relativno brzo, u narednih mjesec dana imati taj zakon u poslaničkim klupama, a ja ću, čim on dođe u Parlament, staviti ga na prvu sjednicu Predstavničkog doma”, ističe Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

A u međuvremenu, očekuje se veća podrška i razumijevanje društva.

“Mi moramo biti svjesni da sudski procesi, istražni procesi nisu nimalo jednostavni i da vrlo često retraumatiziraju osobe koje su preživjele i koje imaju takva iskustva. Vidjećete, u statistikama, samo 10 do 16% ljudi se odluči prijaviti takvu vrstu iskustva, što je jezivo. Mnogi od njih osjećaju stid i sram, pogotovo u našoj sredini”, kaže glumica Arma Tanović.

Ali bi ipak, od osjećaja stida ili nepovjerenja u institucije, trebalo da bude jača težnja da se zaštiti najranijivija kategorija društva, djeca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!