Reakcija ambasade SAD-a: RS se obavezala sarađivati sa visokim predstavnikom

Vijesti 23. jun 202315:57 4 komentara
FENA

Nikakva politička retorika, ni izmjene zakona ne mogu poništiti obaveze potpisnica, uključujući i Republiki Srpsku, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom, poručili su iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini u odgovoru na pitanje N1.

“Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezuje sve potpisnice, uključujući i Republiku Srpsku (RS), da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom, dok član III (3) Dejtonskog ustava kaže da se RS mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, naveli su.

NSRS mijenja zakon kojim se onemogućuje objava odluka Šmita u Službenom glasniku

Ova reakcija je uslijedila nakon odluke NSRS da zakonom zabrani objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku.

“Nikakva politička retorika ili izmjene entitetskih zakona ne mogu poništiti ove obaveze. Sjedinjene Države snažno podržavaju ovlasti visokog predstavnika, te suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Ambasade.

Nakon isteka “Dodikovog roka” Ustavnom sudu BiH: Kolegijum NSRS zakazao sjednicu

NSRS je usvojila i “Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH”, a u planu je i nova sjednica, a prema najavama poslanici bi trebali glasati o zaključcima o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare