Rekordne cijene: Gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo u regionu

Vijesti 21. jun 202213:19 > 13:29 2 komentara
N1

Cijene osnovnih goriva u Sloveniji koliko do juče bile su najniže u regionu, ali se od 21. juna, kada je došlo do promjene cijena u četiri države sa prostora bivše SFRJ, najjeftiniji dizel i benzin od 95 oktana toče na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini.

Najveća maloprodajna cijena osnovnog benzina na pumpama van autoputeva u Sloveniji odlukom Vlade povećana je od utorka sa 1,56 na 1,75 eura, dok je cijena dizela „skočila“ sa 1,67 na 1,85 eura po litru. Time je dizel u Sloveniji bukvalno preko noći prešao put od najjeftinijeg do najskupljeg goriva u svim državama bivše Jugoslavije, ne računajući Bosnu i Hercegovinu u kojoj cijene nisu ograničene, pa možete proći i skuplje i jeftinije nego u ostalim zemljama.

Ekonomski analitičar predložio dva načina smanjenja cijene goriva u BiH

Uredba ne može da zauzda cijene goriva, stručnjaci očekuju drastična poskupljenja

Od utorka, 21. juna nove cijene osnovnih goriva važe i u Hrvatskoj. Na benzinskim pumpama van auto-puteva osnovni dizel košta 1,74 eura, dok je benzin od 95 oktana sada najskuplji u Hrvatskoj – 1,79 eura. Opet, ne računajući BiH.

Vladina uredba kojom su ograničene cijene osnovnih goriva na benzinskim pumpama koje nisu na auto-putevima bit će na snazi dvije nedjelje i, prema riječima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, odnosi se na 94 posto benzinskih pumpi.

Preostalih šest odsto pumpi nalazi se na auto-putevima i poželjno ih je izbjeći u širokom luku jer je na njima litar dizela 1,93 eura, dok benzin košta 1,87 eura. Uredba se ne odnosi na premijum goriva, čija se cijena formira slobodno.

Odgovarajući na pitanje novinara očekuje li u turističkoj sezoni veće gužve na pumpama van auto-puteva zbog nižih cijena goriva, hrvatski ministar privrede Davor Filipović rekao je da „postoji mogućnost da će se neko zaustaviti i natočiti gorivo“, ali je dodao da je uvjeren da će to biti „manji dio turista“.

Nestašice goriva na pumpama u Sloveniji

U mnogim mjestima u Sloveniji građani u nedjelju nisu mogli da natoče gorivo na benzinskim pumpama, a problemi su se javljali kod svih dobavljača.

Neprijatno iznenađeni građani po dolasku na pumpu dobijali su poruku da goriva trenutno nema na zalihama zbog povećane potražnje, a snabdijevanje gorivom normalizovalo se u ponedjeljak.

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini nisu ograničene i razlikuju se doslovno od pumpe do pumpe, pa je tako u Kantonu Sarajevo benzin moguće kupiti za 1,69 eura po litru, a svega nekoliko stotina metara dalje za čak 1,82 eura. Prema pisanju bh. medija, slična situacija je i sa dizelom, čija se cijena kreće u rasponu od 1,77 do 1,92 eura. U Tuzlanskom kantonu cijene benzina kreću se od 1,69 eura pa naviše, a dizel je oko 1,79 eura.

Gorivo je od 21. juna skuplje i u Crnoj Gori, uprkos tome što je Vlada nedavno smanjila akcize za pedeset odsto. Eurodizel je poskupio za čak 20 centi, pa će u narednih 15 dana koštati 1,78 eura, dok je eurosuper 95 poskupio sa 1,65 na 1,73 eura.

Povoljnije cijene goriva u odnosu na većinu država na prostoru nekadašnje SFRJ dugi niz godina imala je Sjeverna Makedonija, ali je aktuelna kriza taj odnos promijenila. Najnovijom odlukom regulatornih tijela koja važi od 21. juna cijene benzina i dizela u toj zemlji su izjednačene – 1,78 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare