Rektor UNSA: Kada bi neko povrijedio zakone Srbije, ne bi našao utočište kod nas

Vijesti 19. jul 202313:47 2 komentara

Na današnjoj press konferenciji Univerzitet u Sarajevu oštro je osudio nedopustivo ponašanje studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koje su svojim objavama na društvenim mrežama veličale osuđenog ratnog zločinca i koristile govor mržnje. Podcrtali su - akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu, koji se nalazi u gradu koji je bio pod najdužom opsadom modernog ratovanja, nije mjesto gdje su oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine dobrodošli studirati ili raditi.

Rektor UNSA, Rifat Škrijelj, koji se također obratio na konferenciji, po prvi put o ovom pitanju, naglasio je kako će biti razmotrene okolnosti slučaja, te da će studentice snositi konsekvence propisane zakonom.

Pozvao je sve studente u Sarajevu da se vode vrijednostima humanizma, da se suzdrže od zapaljive retorike i zadrže korektan odnos prema brojnim studentima iz RS, koji nisu krivi za nedjelo kolegica.

“Bez obzira na vjeru, naciju, entitetsku i političku pripadnost, adresu na kojoj žive – neka vole i poštuju jedni druge, neka izgrađuju odnose za dobrobit svih”, javni je poziv rektora studentima Univerziteta u Sarajevu.

Škrijelj je potom komentarisao i mogućnost da, nakon sramotnog djela, studentice obrazovanje nastave u Beogradu, uz stipendiju koju im je obećao Aleksandar Vulin, šef Bezbjednosno-informativne agencije Srbije.

Kako je rekao Škrijelj, ukoliko budu upisane na Univerzitetu u Beogradu, sa kojim UNSA ima sporazum o saradnji, tijela i organi UNSA će razmotriti način na koji će djelovati kako bi redefinisali odnose.

“Jer, kada bi neko povrijedio pravila i zakone Srbije na sličan način, ne bi mogao naći utočište na Univerzitetu u Sarajevu. Oni koji nisu dobrodošli na univerzitetima u Srbiji, posebno kada bi bila u pitanju slična djela – nisam siguran da bi našli utočište na UNSA”, ponovio je rektor ove ustanove.

Kaže  – tužan je zbog činjenice da postoji makar jedan mladi čovjek, posebno među studentskom populacijom, spreman veličati one koji su počinili najcrnije zločine za koje su, na kraju, i presuđeni.

Podsjetio je – UNSA su formirali generacije antifašista Bosne i Hercegovine, i podržavat će se samo oni procesi koji su na tragu njihove ostavštine.

Ahić: Formirana je i komisija

Po ovom pitanju kratko se obratio i profesor Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kazavši da su oni kao fakultet odmah nakon saznanja o nemilom događaju na društvenim mrežama, pokrenuli aktivnosti koji su u skladu sa nadležnostima fakulteta i univerziteta.

“Odmah smo reagovali na način da smo samog prijavitelja i studenta prodekana pozvali na operativni radni sastanak koji smo održali zajedno i sa drugim studentima koji su bili zainteresirani i utvrdili slijed sljedećih koraka koji će se dešavati u ovom segmentu eventualne akademske odgovornosti studentica našeg fakulteta”, rekao je Ahić.

Nakon što je utvrđeno činjenično stanje, izdali su, dodaje, saopćenje za javnost, pokrenuli aktivnosti u smislu pokretanja disciplinske prijave za utvrđivanje disciplinske odgovornosti studenetica, zbog dijela kojima se grubo narušava ugled fakulteta.

“Formirana je komisija i s obzirom na postupak koji je u proceduru dok sam postupak ne bude završen, kao institucija i fakultet nećemo se oglašavati sa bilo kakvim detaljima dok se ne utvrde činjenice i ne bude poznat epilog”, rekao je Ahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare