Reporteri bez granica: N1 među najznačajnijim medijima u BiH

Vijesti 03. maj 202214:00 > 15:12 2 komentara
N1

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (Reporters Without Borders) koja je danas objavila svjetski indeks medijskih sloboda navodi u svojoj ocjeni medijske situacije u Bosni i Hercegovini da televizija je N1, uz Al Jazeeru Balkans, među najznačajnijim medijima u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

“Mediji djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Novinari se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje,” navodi ova organizacija o medijskoj situaciji u BiH.

Navode da država ima veoma “fragmentirano medijsko tržište” sa oko 40 TV stanica, 150 rado stanica, nekoliko dnevnih novina i novinskih agencija, skoro 200 časopisa i drugih periodičnih publikacija, te oko 600 internet portala.

“Paradoksalno, toliki broj medija ne podrazumijeva pravi pluralizam informacija i mišljenja. Televizije N1 i Al Jazeera Balkans spadaju u najznačajnije medije, dok istraživačko novinarstvo osiguravaju online kuće kao što su CIN, Istraga, Žurnal i Inforadar”, naveli su.

Također navode da, iako je cjelokupno političko okruženje nepovoljno za slobodu medija, postoje značajne razlike širom zemlje zbog različitih političkih struktura njenih entiteta.

“Rad medija je u boljem stanju u glavnom gradu Sarajevu, nego u većinskom srpskom entitetu Republika Srpska, te u zapadnom dijelu entiteta Federacije Bosne i Hercegovine. Političari u zemlji redovno napadaju novinare i vrše uticaj na javne medije i regulatorna tijela”, ocjenili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare