Revakcinacija u Prijedoru, građani mogu odahnuti

Vijesti 16. apr 202119:56 0 komentara

Blizu 1.500 Prijedorčana, koji čekaju revakcinaciju, mogu da odahnu. U Republiku Srpsku stigao je manji kontingent Sputnjika V. Ukupno 6.000 doza.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru otvorilo je istragu protiv Slobodana Javora, direktora Doma zdravlja u Prijedoru i Milice Otković, načelnice HES-a, potvrđeno je za N1. Zbog slučaja propadanja 1.300 vakcina Sputnjik V. Oni se terete za nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme pandemije. A dok jedne vakcine propadaju, dolazak drugih tek se najavljuje.

Prijedorsko tužilaštvo potvrdilo je da postoje osnovi sumnje da su Slobodan Javor i Milica Otković učinili propuste u nadzoru i čuvanju vakcina. Direktor Doma zdravlja i načelnica HES-a terete se za nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme pandemije. Informaciju o zvanično istrazi i kvalifikaciji krivičnog djela za N1 je potvrdio glavni tužilac Mladen Mitrović. Ranije je naložio da policija uđe u ustanovu. Snimljeno je stanje, izuzeta dokumentacija, a sve kako bi se pronašli odgovorni zbog propadanja 1.360 doza Sputnjik V vakcine za revakcinaciju starijih od 65 godina.

Revakcinacija u Prijedoru

“Istragu sprovodi Tužilaštvo zajedno sa policijom. Drago mi je da se na takav način rješava ovo pitanje. Odgovornost je Doma zdravlja za čuvanje vakcina. Ukoliko propadnu, znači da se ta odgovornost povlači. (Hoćete li prihvatiti ponuđenu ostavku gospodina Javora?) Ne prihvatam je ja. Osnivač Doma zdravlja je Grad Prijedor. Mislim da će se na narednoj sjednici skupštine raspravljati o tome”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Blizu 1.500 Prijedorčana, koji čekaju revakcinaciju, mogu da odahnu. U Republiku Srpsku stigao je manji kontingent Sputnjika V. Ukupno 6.000 doza. Od 3.000 druge komponente prvo će se podmiriti Prijedor. Sporne vakcine su u karantinu.

“Vakcine su stavljene u karantin kako to propisuje i struka. One će i dalje biti predmet istraga u smislu vještačenja. Ne mogu se dalje koristiti do svih ostalih provjera”, ističe Branislav Zeljkovic, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

No, šta je sa preostalim ruskim vakcinama? 400.000 doza plaćeno je preko Krajina Grupe. Skoro 14 miliona KM. Zašto je stigao tek deseti dio od plaćenog? Danas prvi put premijer otkriva detalje ugovora, ali i rokove.

“Ono što stoji u ugovoru je rok isporuke do 6 mjeseci. Ugovor je potpisan 21. januara 2021. Ni Krajina Gropu, ni Vlada, ni ruski fond nisu prekršili ugovor. Nepisano pravilo bilo da će isporuka ići sukcesivno ili mjesečno do nekih 50.000 doza. Nažalost, to se nije desilo. To je jedini propust tog ugovora. Očekujemo i imamo obećanje ruskih partnera da će oni ispuniti svoje obaveze. Nama se žuri, a njima, očito, ne žuri”, pojašnjava Radovan Višković, premijer RS.

Odobreno 7,2 miliona maraka za vakcine

Vlada RS odobrila je dodatnih 7,2 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine. Za 80.000 stanovnika RS. Obećano im je da će isporuka biti aprila, ili početkom maja. Blaga stabilizacija i dalje nepovoljne epidemiološke situacije, ipak je bila dovoljna da od ponedjeljka sa radom krenu srednje škole i fakulteti. Epidemiološki izazov će ipak biti, predstojeći praznici i porodična okupljanja za Vaskrs, Đurđevdan i prvi maj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!