“Rezolucija Vučiću i Dodiku bila šansa i posljednja nada”

Vijesti 23. maj 202415:29 0 komentara
N1/ F.Z.

Muamer Džananović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, smatra da je rezolucija o genocidu u Srebrenici, Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska bila šansa i posljednja nada da naprave neki zaokret u odnosu prema prošlosti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) danas će od 16 sati po srednjeevropskom vremenu razmatrati usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici čiji su autori, osim Bosne i Hercegovine, Ruanda i Njemačka.

“Samo usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a je jako značajno. Na neki način edukacija o najmasovnijem, najbrutalnijem zločinu počinjenom na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata je nešto što bi trebalo biti prioritet. Dakle, edukacija i poruke da takvi zločini ne treba da se dešavaju. Međutim, nažalost u Bosni i Hercegovini i regionu odnos prema rezoluciji, prema njenom sadržaju je otišao u potpuno neki drugi pravac”, pojasnio je Džananović.

Za njega, koji prati angažman političkih, intelektualnih, crkvenih i drugih autoriteta u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska, ovo nije iznenađenje.

“Činjenica da oni na sve načine, ulažu i čine sve kako bi negirali genocid, kako bi izvršili na neki način jedan historijski revizionizam svega onoga što se dešavalo ‘90-ih godina. Živimo u procesu u kojem političke strukture u Srbiji i Republici Srpskoj slijede politiku Slobodana Miloševića i njegovih saradnika ‘90-ih. To je potpuno jasno”, istakao je Džananović.

Mišljenja je da su ovom rezolucijom postali svjesni da je njihov trud, poput zaštite presuđenih ratnih zločinaca i osumnjičenih za ratne zločine, lobiranja na međunarodnom planu o negiranju genocida, nepotrebno uložen.

“S druge strane, genocid u Srebrenici i ova priča oko rezolucije se od Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koristi kako bi se dodatno radikaliziralo primarno srpsko stanovništvo i njihovo glasačko tijelo. Rezolucija će biti usvojena i oni su svjesni toga”, naglašava Džananović.

Podsjetio je da nikada porodice žrtava genocida, udruženja žrtava, naučnici neće tvrditi za neki narod da je genocidni.

“Međutim, oni zastupaju te teze jer im je to očigledno potrebno. Dakle, oni ovdje kreiraju jedno ratnohuškačko stanje, oni su ti koji kreiraju lošu političku situaciju, loše odnose, iz svojih ličnih interesa. Rezolucijom o Srebrenici propustili su šansu da konačno region, narod koji oni predstavljaju da povedu ka prosperitetu, boljoj budućnosti. Ova rezolucija im je bila šansa i posljednja nada da bi oni mogli napraviti neki zaokret u odnosu prema prošlosti”, poručio je Džananović.

Specijalnu emisiju N1, kao i prenos zasjedanja Generalne skupštine UN u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici možete pratiti OVDJE.

Sve informacije na portalu pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!