Riješen problem logopeda u KS: Produžen ugovor, mijenja se Pravilnik

Vijesti 09. jun 202216:17 > 16:58 1 komentar
Shutterstock

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da bi 14 logopeda u Kantonu Sarajevo moglo ostati bez posla zbog neproduženja ugovora o radu u JU Dom zdravlja KS, kontaktirali smo nadležne koji su naveli da je problem riješen.

Kako je za N1 pojasnio Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost ovoj zdravstvenoj ustanovi da logopedima produži ugovore o radu na još tri mjeseca zbog nedostatka ovog kadra, ali i kako bi nesmetano funkcionisale sve službe.

“Dakle, logopedi su u kontinuitetu dobili ugovor, neće im se prekidati i tako će biti naredna tri mjeseca do okončanja konkursne procedure. Nama je potreba za takvim kadrom realna i to je činjenica, ali se moraju mijenjati normativi jer logopeda prema starim normativima ima više nego što treba, ali ćemo ih u ovom novom nastojati uklopiti u sistem”, kazao je Šarkić.

#social-embed_1

Kako je dalje rekao, po starom normativu iz 2009. godine je predviđeno da u JU Dom zdravlja KS budu četiri do pet logopeda, a trenutno ih je zaposleno 19.

“Riječ je o ugovorima na određeno dok se ne promijeni sistematizacija i stari normativ. S obzirom na to da je riječ o novom vremenu u kojem je ekspanzija interneta uz koji djeca rastu, razvijaju govorne mane i otežano se izražavaju, shvatamo da je potreba za logopedima sve veća i zbog toga nastojimo nove normative uskladiti tako da niko od njih ne ostane bez posla. Naravno, oni će biti u našem sastavu nakon okončanja konkursne procedure pa ćemo onda tražiti dugoročna rješenja. Najvjerovatnije da ćemo odobriti po novom normativu ovaj broj od 19 logopeda, ali naravno ne mogu ništa tvrditi dok se sve ne bude završilo, a kako sam ranije naglasio, trudit ćemo se sve njih uklopiti u sistem. Stari normativ ne prati realno stanje na terenu i zato idemo u njegovu izmjenu”, naglasio je Šarkić.

Shodno informacijama koje su se pojavile u javnosti, a to je da bi nedostatak 14 logopeda znatno osjetilo 3.000 djece kojima su prijeko potrebni tretmani, te da bi roditelji bili prinuđeni privatno tražiti pomoć koja je izuzetno skupa, na Twitteru su novinari upitali premijera KS Edina Fortu i Vladu KS za komentar koji im je rekao da se to neće dogoditi te da je u toku izrada novog Pravilnika koji bi trebao riješiti to pitanje.

Screenshot/Twitter

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare