Rijetka ptica koja je izumrla u Evropi stigla do ušća Neretve

Vijesti 17. jan 202313:52 0 komentara
Shutterstock

Ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita), ptice koja je u Europi izumrla još u 18. stoljeću, viđena je na području doline rijeke Neretve.

Ženka po imenu Gipsy preko Brača i Hvara stigla je do Slanog, odakle je nastavila put prema dolini rijeke Neretve gdje se trenutno nalazi.

Pojave ćelavog ibisa u Hrvatskoj zabilježena je zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, u okviru kojeg se provodi reintrodukcija jedinki iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji.

Sve jedinke opremljene su GPS uređajima koji prate njihov let, a podaci se mogu pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o njihovom opažanju, priopćila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Ćelavi ibis je ptica selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotokova. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega 200-njak jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.

Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj.

JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ

Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje. U normalnim okolnostima živi između 25 i 30 godina. Hrani se kukcima, gušterima, pa čak i malim sisavcima.

U Europi ova vrsta je izumrla još u 18. stoljeću, a u Hrvatskoj posljednje jedinke gnijezdile su se u Istri.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode istaknuli su kako ova ptičja vrsta nije plaha i može joj se prići. Stoga su zamolili one koji primijete pticu da je ne uznemiravaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!