Rješenje problema na pomolu: Nacionalna biblioteka BiH od sutra nastavlja s radom

Vijesti 27. aug 202416:50 0 komentara
Studomat.ba

Nakon današnjeg sastanka kojeg su predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) održali sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i federalnom ministricom obrazovanja i nauke Jasnom Duraković, donesena je odluka da ova institucija od sutra nastavi s radom.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je Aldin Huskić, predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH koji nam je rekao da su im na sastanku data određena obećanja.

“Obećano nam je da će se Vlada FBiH aktivno uključiti u rješavanje naših problema. Između ostalog, dobili smo obećanje da će Vlada FBiH putem interventnih sredstava finansirati rad Nacionalne biblioteke do kraja ove godine, a putem lex specialis zakona koji je usvojen na kantonalnom nivou uputit će jedan transfer sredstava za 2025. godinu. Tako će biblioteka imati finansiranje i za iduću godinu”, ispričao nam je Huskić.

Nikšić i Duraković s predstavnicima NUBBiH: Ova važna institucija ne smije prestati s radom

Dalje dodaje da su predstavnici NUB-a federalnoj vladi naveli da je rješenje problema upravljačke strukture ove institucije od velike važnosti.

“Što se tiče upravnih i nadzornih odbora, ponudili smo neke svoje prijedloge i oni imaju neke svoje. U narednom periodu vidjet ćemo na koji način se to najbolje zakonski može usvojiti da se nove upravljačke strukture upišu u registar i da se imenuju. Nadamo se da će se to što prije riješiti jer od 6. septembra nećemo imati direktora tako da je to sada vrlo hitno pitanje. Vjerujemo da će vlada zajedno s ministricom Duraković naći najbolje rješenje”, istakao je Huskić.

Shodno tome, Huskić naglašava da su u tom kontekstu zatražili sistemsko i trajno rješenje.

“I mislim da smo tome na tragu. Imamo tu jednu finansijsku konstrukciju do kraja godine i mislim da će se putem ovog lex specialisa koji treba ići na federalni parlament da se usvoji riješiti i ta upravljačka struktura kako u narednom periodu ne bismo došli u ovu situaciju da moramo obustavljati usluge. Bitno je da je pokazana dobra volja i da se ide u pravcu pronalaska trajnog rješenja”, rekao je naš sagovornik.

Poručio je da su nakon današnjeg sastanka odlučili kao kolektiv da NUB BiH od sutra nastavlja s radom.

“Ne želimo da ispaštaju javnost i korisnici Nacionalne biblioteke BiH. Od sutra nastavljamo rad. Mi smo i danas dolazili na posao, ali od sutra smo otvoreni za javnost i naše korisnike”, zaključio je Huskić na kraju razgovora za N1.

Podsjetimo, uposlenici NUB BiH su jučer obustavili svoj rad zbog, kako su naveli, višegodišnjih problema s kojima se susreću, ali su kao glavne razloge naveli neriješeno pitanje finansiranja i neriješen pravni status institucije.

U međuvremenu su se oglasili iz kantonalnog resornog ministarstva navodeći da sve vrijeme podržavaju rad Nacionalne biblioteke navodeći i iznos sredstava koje su izdvojili za finansiranje ove institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!