Robert Perić novi komesar policije HNK

Vijesti 27. okt 202217:03 0 komentara
Anadolija

Vlada HNK je na današnjoj sjednici donijela Rješenjene o imenovanju komesara policije i njegovog zamjenika. Za komesara je imenovan Robert Perić , načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH, dok je Ramiz Hasić načelnik Operativnog centra MUP-a HNK imenovan za njegovog zamjenika.

Članovi Nezavisnog odbora za imenovanje i reviziju HNK obavili su ranije razgovore sa tri kandidata, nakon čega je komisija sačinila rang listu kandidata koja je proslijeđena Vladi HNK na imenovanje.

Podsjetimo, četiri godine MUP HNK djelovao je bez policijskog komesara zbog spora HDZ-a i SDA iz 2014. kada je SDA osporila imenovanje Ilije Lasića. Obrazloženje je bilo da prema Zakonu nadležni ministar i komesar ne mogu biti iz istog naroda.
Zbog nedostatka komesara najviše su ispaštali sami policijski službenici jer im je bilo onemogućeno napredovanje u službi, nisu imali mogućnost odlaska u penziju, a konkurs za prijem novih policijskih službenika nike bio moguć iako MUP-u nedostaje oko 250 policajaca.

“Ovim imenovanjem značajno ćemo unaprijediti sigurnosno stanje u HNK-u, kao i funkcionisanje samoga MUP-a te osigurati značajniju prisutnost policijskih snaga na terenu. Imenovanjem komesara policije i njegova zamjenika omogućili smo konačno otkočenje procesa popunjavanja više od 250 radnih mjesta nedostajućih policijskih službenika i drugih djelatnika u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova”, kazao je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK.

Herceg je dodao da se ovim omogućuje rješavanje niza administrativnih pitanja na koja djelatnici MUP-a čekaju godinama, poput pitanja napredovanja odnosno činovanja policisjkih službenika koji su za to stekli uslove , a kojima to znači i bolji status i viša primanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!