Roditelji djece štićenika Zavoda Pazarić zabrinuti: Šta nas još očekuje?

Vijesti 18. aug 202322:13 0 komentara

Da li je dovoljan jedan otkaz? Šta nas još očekuje? Pitaju se roditelji djece štićenika Zavoda Pazarić nakon snimka nasilja u ovoj ustanovi. Za sutra najavljuju proteste i poručuju: ponavlja se isti scenario od prije četiri godine. Do kada ćemo gledati iste užasne slike?

Snimak nasilja u Zavodu Pazarić u Adnanu budi iskonski strah i strepnju da li će tako biti i kada jednog dana, kako kaže, i on bude u ovom Zavodu ili u sličnoj ustanovi. Pažnja javnosti i nadležnih, dodaje, na visokom je nivou samo u ekscesnim slučajevima. Umjesto da govorimo o unapređenju uslova, zaključuje, roditelji, korisnici, kao i potencijalni štićenici, moraju razmišljati da li ih umjesto tretmana i skrbi očekuju batine.

Adnan Dervišević, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH je kazao:

”Po prirodi moji roditelji, sa kojima živim, jednog dana neće biti tu i jednostavno… ja sam zabrinut… za osobe s invaliditetom naročito za one koji ne mogu da se izjasne da li ih neko tuče, da li ih neko maltretira”.

A maltretiranja je bilo. Zaposlenica koja na video snimku udara štićenika dobila je otkaz. Direktor nije podnio ostavku, iz federalne Vlade razrješenje nisu najavili. Istraga traje, a iz MUP-a KS kao i iz Tužilaštva KS isti odgovor:

”Tužilaštvo KS preduzima mjere iz svoje nadležnosti po službenoj dužnosti”.

Postupanje po službenoj dužnosti, odnosno odgovornost, javnost je tražila i 2019. godine nakon vezivanja štićenika. Općinski sud je ovog ljeta donio prvostepenu presudu trojici bivših direktora Zavoda – dobili su po četiri godine i šest mjeseci zatvora. S druge strane iz Unije osoba sa invaliditetom smatraju da trenutni direktor ne treba nastaviti obnašati ovu funkciju.

Adnan Dervišević, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH je kazao:

”Konferencija koja je održana odmah nakon dojave o snimku trebala je trajati pet-deset minuta i da kažu: Cijelo rukovodstvo na čelu sa direktorom mi iz moralnih razloga podnosimo ostavke želimo da nastavi neko ko zna i želi raditi”.

Resorni ministar najavio je mjere i sistemske poteze. Fokus je tokom obraćanja stavio, a što je iznenadilo roditelje, i na činjenicu da je neko od zaposlenika snimao – kritikujući to. Naveo je i trenutno stanje u ustanovama:

Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike je istaknuo:

”Oblast socijalne zaštite najzapuštenija oblast u državi. Centri socijalnog rada i ovakve ustanove to vi možete vidjeti uđete i vidite ovu infrastrukturu u kojoj rade ovi ljudi”.

Roditelji su u međuvremenu emocionalno pogođeni. I oni razmišljaju samo o budućnosti. Na osnovu sadašnjosti, kažu, malo je prostora za optimizam.

Vahidin Nurkić, roditelj kaže:

”Budi u roditeljima naš najveći strah šta će biti sa njima? Oni će biti u ovakvoj ustanovi, a kada roditelj vidi ovo ponašanje ti osjećaji ne mogu se opisati… strahovi i sve ostalo što prođe jedan roditelj koji vidi ovakav snimak”.

Zbog toga traže smjenu aktuelnog rukovodstva, kao i tematsku sjednicu Parlamentarne skupštine BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!