Roditelji o početku školske godine: Radost zbog povratka u klupe

Vijesti 01. sep 202109:17 0 komentara
N1

Danas počinje nova školska godina u Bosni i Hercegovini, a učenici se vraćaju u klupe.

Jedan dio učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini se u školske klupe vraća danas, dok ostali s nastavom počinju u ponedjeljak, 6. septembra.

U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, planirano je da školska godina počne s učenicima u školskim klupama i interaktivnom nastavom u učionicama uz poštivanje epidemioloških mjera.

Jako smo sretni što se nastava ponovo odvija u školskim klupama. Što se tiče korone, nema straha, važno je da se poštuju koraci od nadležnih i stručnih i to je to. Uvijek nešto može čovjeka iznenaditi, i ne treba se generalno plašiti“, kazao je za N1 Mirza Duranović, otac dječaka Omara povodom početka školske godine.

Pročitajte još

Majka sam kćerkice koja kreće u treći razred. Srećom nakon perioda koji je iza nas, mi uživamo u polasku u školu i vraćanju u školske klupe. Djeca konačno nastavljaju da žive život i taj socijalni aspekt se ponovo vraća. Djeca će konačno vidjeti sve svoje prijatelje iz školskih klupa što je mnogo nedostajalo. U periodu iza nas svjedočimo povremenom odlasku u školske klupe, a djeca su bila podijeljena u grupe i opet smo se našli u situaciji kada nas neko zbog nečega dijeli, a to nikome nikada nije drago“, kazala je jedna od majki koja je također dovela svoju kćerkicu danas u školu.

Inače,  do prije nekoliko dana nije bilo poznato na koji način će se realizovati nastavni proces, s obzirom na to da je obrazovni sistem podijeljen po kantonima i svaki od njih je imao pravo da donese odluku o načinu izvođenja nastave.

Na osnovu odluke kantonalne Vlade, u Kantonu Sarajevo nastava će se od danas odvijati u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Nastavu u školskim klupama od danas također počinju i učenici Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona.

Početak nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zakazan je za ponedjeljak, 6. septembar, kao i Zapadnohercegovačkom, Posavskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu, te Kantonu 10.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!