Roditelji spremaju krivične prijave protiv napadača na atletičare iz Sarajeva

Vijesti 17. apr 202319:25 0 komentara

Pripremaju se krivične prijave za osobe koje su u Baru napale atletičare iz Sarajeva. Dok jedan od napadnutnih mladića očekuje operaciju, drugi je s ostatkom ekipe u Baru. Danas su ih posjetili zvaničnici crnogorskog grada i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori. Počinitelj koji je javno priznao krivično djelo pušten je na slobodu sa još tri maloljetnika. Na redu su pravosudni organi Crne Gore.

Nakon napada uslijedio je još jedan šok, sramno javno priznanje jednog od počinitelja bez grižnje savjesti

“Čekam da završe pa da idem kući. Ipak nismo prošli nekažnjeno. Ovi momci su u Podgorici završili. Dvojica. A jednom slomljen nos, napukle kosti. Znači haos”, šokantne su riječi jednog od počinilaca koji je sve dokumentovao videom.

(VIDEO) Sramotan snimak: Napadač na bh. sportiste u Baru ponosan na učinjeno

Počinitelj je pušten kući zajedno sa tri osumnjičena maloljetnika. U pritvoru je zadržan osamnaestogodišnji Božidar Kaluđerović koji se pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Baru branio da nije počinio napad. Iz MUP-a Crne Gore ističu da su atletičari godinama dolazili u Bar i da nikada nije zabilježen ovakav incident, ali jesu maloljetničke bande, a i dio osumnjičenih su recidivisti.

“Atletičari svih gradova bivše Jugoslavije, također često i sa područja BiH borave u Baru i godinama nije bio niti jedan problem vezano za atletičare i sportiste koji borave tu. Dio ovih lica je i od ranije poznat policiji i već su imali određene prestupe kao maloljetnici”, kazao je Veselin Tabaš, načelnik Centra bezbijednosti Bar.

Mladi sportaši iz Sarajeva napadnuti u Baru, jedan teško povrijeđen

Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere i majka jednog od dječaka kojem su nanesene povrede potvrdila nam je da će zajedno sa roditeljima Alije, koji je teško povrijeđen, podnijeti krivičnu prijavu protiv pet napadača iz Crne Gore. Alija je u Sarajevu, gdje bi sutra trebao biti operisan.

“Ja sam razgovarala sa njegovim roditeljima koji kažu da je djete doživjelo veliku traumu, da ne može da zaspe mirne nego se trza i štišće šake. I to djete je deveti razred osnovne škole i trebalo je ići na eksurziju u Bar i to kaže majka više ne dolazi u obzir. To su traume koje će vjerovatno i moj Harun i mali Alija nositi. Harun je iznimno razočaran što se ovo desilo zbog toga što on rado odlazi u Crnu Goru”, istakla je za N1 novinarka Arduana Pribinja.

Đukanović: Crna Gora ne pamti ovakav sramotni čin nasilja prema gostima

“Upravo se nalazimo u smještajnim jedinicama gdje su djeca smještena djeca i gdje borave. Razgovaramo sa njihovim trenerima, ovdje je prisutan i ambasador BiH Jukić, prestavnik Skupštine opštine Bar i predstavnici Atletskog kluba Mostar. Svi zajedno pokušavamo da koliko je to moguće relaksiramo atmosferu koja nije uobičajna za Bar”, naveo je Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar.

Raičević se izvinio zbog napada na mlade sportiste iz Sarajeva

Incident su osudili brojni i političari na čelu sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Bivši predsjednik Milo Đukanović insistira da se događaj rasvijetli do kraja, dodavši da bi najporaznije od svega bilo da vandalski incident ima nacionalni i vjerski predznak, što MUP Crne Gore oštro negira.

“Nije isključeno da su djeca ‘poremetila svog neprijatelja’ koga vide u nečemu koga neki dnevni narativ u medijima promoviše ili nekoga u nekoj grupi koja izražava govor mržnje i praktikuje ksenofobne stavove. Sve ono što se kod nas evidentira u školskom, sistemu i na čemu se radi jer se kod nas očekuje da ima toga. Mislim da je Crna Gora također duboko podijeljeno društvo koje u tom smislu devijatnog ponašanja mladih i za očekivati je da podjele s punoljetnih pređu na maloljetne”, smatra Edo Muratbegović, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Maloljetnici iz Bara krivično će odgovarati za napad na sportiste iz Sarajeva

Uprkos brojnim osudama političke scene u Crnoj Gori, oni od kojih se očekuje zadnja pozitivna poruka prema građanima Bosne i Hercegovine su predstavnici pravosudnih organa koji trebaju da procesuiraju i sankcionišu počinitelje krivičnog djela nasilničko ponašanje u sticanju sa teškim tjelesnim povredama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!