Rosensaft: Ako zaboravimo Srebrenicu i njene žrtve naše će duše postati kamen

Vijesti 11. jul 202312:35 0 komentara
F.Z./N1 (M. Rosensaft at commemoration for Srebrenica genocide victims/ M.Rosensaft na komemoraciji zrtvama genocida u Srebrenici)

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft izjavio je danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici da, ako zaboravimo Srebrenicu i njene žrtve naše će duše postati kamen, a naše oči više nikad neće proliti suze.

Istakao je da oslobođena mržnja i supremacija vodi u zločine kakvi su počinjeni u Pilici, Jasenovcu i Kigaliju.

“Likvidirani bošnjački muškarci i dječaci nisu prvi i neće biti posljednji, ali oni iz svojih grobova dozivaju da ih se pamti zbog onoga što su bili, zbog užasa koji su osjetili i zbog svega onoga što im nije dopušteno da postanu”, poručio je Rosensaft.

Dodao je da su bošnjački dječak u Pilici, židovsko dijete u Ponaru, srpska beba u Jasenovcu i Tuci djevojčica u Kigaliju naša savjest i naš kompas.

“U Srebrenici, Potočarima i Pilici svi smo mi pobijeni Bošnjaci, u Birkenau, Treblinki i Belzenu svi smo pobijeni Jevreji, u Kigaliju smo svi pobijeni Tuciji, u Jasenovcu smo svi pobijeni Srbi, Jevreji i Romi, u Adani smo svi pobijeni Jermeni, mrtvi ne smiju postati statistika”, naglasio je Rosensaft.

Potcrtao je da nema opravdanja za ubistva nenaoružanih ljudi i dječaka, za silovanje žena i djevojčica, i da nećemo oprostiti onima koji danas opravdavaju ubice, nalaze izgovore za silovanja, i koji veličaju Mladića muralima u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Kalinoviku i Beogradu.

Rosensaft je rekao da se sjećamo i kako su pripadnici Holandskog bataljona istjerali Bošnjake koji su se pokušali skloniti u njihovoj bazi, jer su zamjeniku komandanta Robertu Frankenu bili važniji njihovi životi, a komandant Thomas Karremans “je pio jeftino piće s Mladićem dok su Bošnjaci koje je trebao štititi upućivani na stratišta.”

“Kada Milorad Dodik kaže da nije bilo genocida, on govori Mevludinu Oriću da nije ostavljen u masovnoj grobnici među mrtvima, govori Salihi Osmanović da nije vidjela Mladića u Potočarima, da bosanski četnici nisu ubili Ramu i Nermina, da nije postala udovica koja svake noći liježe u suzama”, poručio je Rosensaft.

Dodao je da kada Željka Cvijenović kaže da je Srebrenica bila osveta za ranije nasilje nad bosanskim Srbima ona opravdava hladnokrvno ubistvo 14-godišnjeg Senada Beganovića, 15-godišnjeg Damira Suljića, 16-godišnjeg Azmira Osmanovića, 16-godišnjeg Salima Mustafića – ona opravdava ubistvo djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!