Rosensaft oštro kritikovao ambasadora Izraela koji je negirao genocid: “Još jedan u nizu koji nosi vodu u ime Milorada Dodika!”

Vijesti 29. jul 202412:52 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što je odlazeći ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan opetovano negirao genocid u Srebrenici, oglasio se Menachem Rosensaft, profesor na Pravnom fakultetu Cornell, stručnjak za pitanja genocida i potomak žrtava Holokausta. Osudio je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova, poručivši kako se čini da ne uči svoje zaposlenike staroj poslovici - “da je ponekad bolje držati jezik za zubima i pustiti ljude da misle da si glup nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju”.

U autorskom tekstu za Times of Israel, Rosensaft piše kako je ambasador već izazvao “zaprepaštenje” ranije ove godine, uoči glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a kojim se 11. juli uspostavlja kao službeni Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., rekavši za rusku državnu novinsku agenciju Sputnik “da ne vjeruje da masakr nad hiljadama Bošnjaka – odnosno bosanskih Muslimana – muškaraca i dječaka u rukama paravojnih siledžija bosanskih Srba predstavlja genocid”.

Uoči odlaska iz Beograda ambasador je ponovio da Izrael “nikada nije prihvatio termin genocid prema onome što se dogodilo u Srebrenici”, te da se tamo desio “vrlo ozbiljan ratni zločin”, ali da s izraelske tačke gledišta, “to ne predstavlja termin genocid”.

Zašto me briga? Zašto bi nekoga bilo briga što diplomat niskog ranga ima za reći na odlasku iz grada? Jer neko ko govori u ime Izraela ne bi trebao raditi prekovremeno kako bi omalovažio ili minimizirao nacionalnu tragediju drugog naroda. Vilan je samo posljednji u nizu Izraelaca, uključujući Ephraima Zuroffa iz Wiesenthalovog centra, koji nosi vodu u ime Milorada Dodika, proputinovskog moćnika Republike Srpske, entiteta bosanskih Srba koji sebe vidi kao nasljednika počinitelja genocida u Srebrenici“, poručio je Rosensaft.

Upozorava da Vilana “očito nije briga kako njegove riječi utječu na malu židovsku zajednicu u Bosni i Hercegovini čiji lideri – poput ambasadora Jacoba Fincija i Vladimira Andrlea – blisko surađuju s Memorijalnim centrom Srebrenica u obilježavanju genocida u Srebrenici”.

(VIDEO) Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici: Tamo se desio ratni zločin, a ne genocid

Nastavlja da Izraelci i Židovi diljem svijeta “s pravom se uvrijede kad god se holokaust negira ili iskrivljuje”, uz sugestiju da “bismo trebali biti jednako otvoreni u priznavanju i obilježavanju onih genocida – Srebrenice, Ruande, Darfura – gdje Židovi nisu bili žrtve”.

Podsjeća kako Vilanovi komentari, koliko god bili problematični, nisu bili najuvredljiviji od strane izraelskih zvaničnika posljednjih mjeseci, te navodi kao primjere ministra dijaspore Amichaija Chiklija koji je podržao ultranacionalističku, antiimigrantsku politiku Marine Le Pen

“To je ista ona Marine Le Pen koja želi zabraniti muslimankama da nose veo, a židovskim muškarcima da nose kipu ili kapu na glavi na javnim mjestima, rekavši da “očito, ako je veo zabranjen, kipa bi trebala biti zabranjena u javnosti jer dobro.” Le Pen se također protivi posluživanju košer i halal hrane u školama i želi zabraniti židovsko ritualno klanje (shechita) u Francuskoj. Ali pretpostavljam da Chikliju to nije važno. Sve dok se Le Penini ekstremistički desničarski stavovi poklapaju s njegovima”, dodaje.

Rosensaft zaključuje kako Izraelci imaju tendenciju biti “izuzetno osjetljivi, čak i ljuti, kada ne-Izraelci, uključujući Židove iz dijaspore, izražavaju kritiku politike izraelske vlade”.

“Mogli bi razmisliti o tome da povremeno malo pažljivije odvažu svoje riječi prije nego što izraze mišljenja koja su osmišljena da ometaju, ako ne i uzrokuju stvarnu štetu, židovskim zajednicama u različitim dijelovima svijeta”, dodaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!