Rosensaft oštro kritikovao Kabirija: “Ima namjeru da sabotira pozitivne odnose između Jevreja i Bošnjaka”

Vijesti 13. jul 202417:10 0 komentara
WJC

Menachem Z. Rosensaft, pomoćni profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell i generalni savjetnik emeritus Svjetskog jevrejskog kongresa, oštro je kritikovao Amira Gross Kabirija, izvršnog direktora mostarskog Aluminija, protiv kojeg je predsjednik jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" Vladimir Andrle uputio prijavu Federalnoj upravi policije.

Zgrožen sam činjenicom da Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je posljednjih godina pokrenuo poslove u Mostaru, ne samo da ima namjeru da sabotira pozitivne odnose između Jevreja i Bošnjaka koji postoje u Bosni i Hercegovini, već pokušava potkopavati važnu ulogu Vladimira Andrlea, predsjednika „La Benevolencije“ rođenog u Sarajevu, koji predstavlja budućnost male, ali izuzetno važne bosanskohercegovačke jevrejske zajednice koju već dugo odlično vodi ambasador Jacob Finci“, naveo je Rosensaft.

On je naveo da se Kabiri pojavio na sceni 2020. godine “kada je preuzeo kontrolu nad nesolventnom tvornicom aluminija u Mostaru i postao jedan od najvećih poslodavaca u gradu”.

Sljedeće godine imenovan je za potpredsjednika lokalnog nogometnog kluba čiji su navijači poznati po tome što izražavaju ultranacionalističke hrvatske političke osjećaje ne samo iz 1990-ih, već i iz fašističkog i antisemitskog doba Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata pod vodstvom ustaša. Kabiri je 2022. godine postao čelnik male jevrejske zajednice u Mostaru koja se navodno sastoji od oko 30 članova. Sve to teško da kvalifikuje Kabirija da bude legitiman glas bosanskih Jevreja”, navodi Rosensaft.

Vidjeli smo niz zabrinjavajućih napora Izraelaca kao što je Kabiri koji, kako se čini, staju na stranu Milorada Dodika u njegovim nastojanjima da oživi etničke sukobe iz 1990-ih, uključujući i nedavno suprotstavljanje davno zakašnjeloj odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da 11. Juli proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Njih treba izolovati kao čisto marginalne figure. Bosni i bosanskohercegovačkoj jevrejskoj zajednici potrebno je konstruktivno i hrabro vodstvo Vlade Andrlea, a inicijative osmišljene da ga potkopaju su za prezir ako ne i gore”, izjavio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!