Rosensaft: Podrška Palestincima je apsolutno legitimna, ali ne i pozivi na uništenje Izraela

Vijesti 20. dec 202318:49 1 komentar
Menachem Z. Rosensaft (Anadolija)

Profesor Menachem Rosensaft, bivši visoki dužnosnik Svjetskog židovskog kongresa koji predaje na Pravnom fakultetu Cornell, podijelio je duboku zabrinutost zbog politike izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prema Palestincima, rekavši da se čini da izbjegava diplomatski proces pod izlikom da nema održivog partnera u njima za to.

On to čini, prema Rosensaftu, stvarajući humanitarne uvjete palestinskih civila u Gazi “što je moguće strašnijim”, što će na kraju radikalizirati njihove osjećaje.

“To je bila njegova strategija posljednjih 14 godina i to objašnjava zašto je dopustio Hamasu da se izgradi i da ga Katar financira u iznosu od blizu dvije milijarde dolara. Ispostavilo se da je njegovo uvjerenje da može manipulirati Hamasom bila katastrofalno pogrešna procjena, a Hamas je bio taj koji je manipulirao njime”, rekao je Rosensaft za N1.

Alternative Netanyahuu?

Upitan o mogućnosti da premijer Netanyahu odstupi s dužnosti usred sukoba koji je u tijeku i ima li alternative za njega, Rosensaft je spomenuo nekoliko primjera iz prošlosti u kojima su vlade mijenjale svoja vojna ili politička vodstva tijekom rata. Međutim, on ne misli da bi se to moglo dogoditi u Izraelu gdje je Netanyahu “jasno dao do znanja da mu je njegov politički opstanak prioritet”.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko alternativa vladi koju vodi Netanyahu, a jedna od njih je spremnost dovoljnog broja članova Netanyahuove stranke Likud da ga zamijene na mjestu premijera, što bi omogućilo Likudu da pokuša formirati manje ekstremnu vladu.

“Ili što je vjerovatnije u svjetlu Netanyahuove snažne kontrole nad Centrlanim odborom Likuda, uspješno glasanje o nepovjerenju koje bi rezultiralo novim izborima. U tom slučaju, ankete pokazuju da bi stranka na čelu s Bennyjem Gantzom, bivšim načelnikom štaba Izraelskih odbrambenih snaga i bivšim ministrom odbrane, postala najveći blok u Knessetu, izraelskom parlamentu, a Gantz bi tada bio u poziciji da formira pretežno centrističku vladu duž ideoloških linija bivših izraelskih premijera Yitzhaka Rabina, Ehuda Baraka i Ehuda Olmerta, od kojih su svi politički i diplomatski surađivali s Palestinskom upravom”, objasnio je.

Tri druge izraelske ličnosti vjerovatno će igrati važne uloge u bilo kojoj političkoj stvarnosti nakon Netanyahua: opozicioni lider Yair Lapid, izraelski predsjednik Isaac Herzog i bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni koja je sada izvan politike, ali je vrlo cijenjena u međunarodnoj zajednici, kao što su Herzog i Lapid.

‘Obaveza Izraela je obraniti se od Hamasa’

Komentirajući pitanje civilnih žrtava u pokušajima Izraela da porazi Hamas, naglasio je da Hamas i dalje koristi palestinsko stanovništvo Gaze “kao kolektivni ljudski štit”, ali da izraelske snage moraju pronaći ravnotežu u borbi protiv Hamasa čineći sve da broj civilnih žrtava sveo na minimum.

Ponovio je da je “obaveza” Izraela braniti se od Hamasa i da je “definicija pobjede” za državu Izrael eliminacija Hamasa kao prijetnje izraelskom narodu.

“Ni od jedne države na svijetu ne bi se očekivalo da tolerira prisutnost na svojim granicama ili blizu njih bande ubojica i silovatelja koji ne samo da su počinili sustavne gnusne zločine protiv građana te države, već su najavili da će to ponoviti. Ono što velik dio međunarodne zajednice traži je kraj borbi u Gazi bez eliminacije Hamasa kao prijetnje Izraelu i njegovim židovskim građanima i stanovnicima. Ovo je jednostavno neodrživo”, rekao je Rosensaft.

U isto vrijeme, rekao je Rosensaft, “izraelska vlada i vojska moraju poduzeti najoštrije mjere protiv ekstremističkih židovskih doseljenika na Zapadnoj obali koji tamo nasilno napadaju palestinske civile. Ne može se dopustiti da rat Izraela i Hamasa u Gazi postane izgovor za počinjenje zločinačkih djela protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.”

Što se tiče optužbi protiv Izraela za genocid, nazvao ih je “neutemeljenima”, istaknuvši da Izrael “ni na koji način ne namjerava uništiti palestinski narod u Gazi”, već eliminirati Hamas. Genocid je, objašnjava Rosensaft, pravni termin koji zahtijeva namjeru da se eliminira određena skupina, “i jasno je da će palestinsko stanovništvo ostati u Gazi nakon što ovaj sukob završi.

Govoreći o “danu nakon” završetka sukoba u Gazi, podsjetio je na riječi američkog predsjednika Joea Bidena da fokus mora biti na onome što se događa nakon rata, što će zahtijevati međusobno povezane humanitarne i političke procese.

Saudijska Arabija, Zaljevske države, Egipat i Jordan, smatra, bit će ključni igrači u tom pogledu, zajedno sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom.

Također, dodao je, bit će potrebni veliki napori u obnovi kako bi se kibuci i druge zajednice na izraelskoj strani granice ponovno učinile useljivima.

“Moj bivši šef, veleposlanik Ronald S. Lauder, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa, bio je prvi koji je pozvao na Marshallov plan za Bliski istok mnogo prije 7. listopada”, rekao je Rosensaft. “Bio je i jest apsolutno u pravu u svojoj prosudbi, samo što je sada potreba za takvim Marshallovim planom, usmjerenim i na Gazu i na zajednice u južnom Izraelu, postala kritična.”

No, prije nego što se to dogodi, odlazak izraelskih trupa iz Gaze morao bi biti uvjetovan sigurnosnim mjerama prihvatljivim Izraelu, rekao je Rosensaft, dodavši da nitko odgovoran ili na bilo koji način uključen u “pogrom 7. listopada” ne može biti legitimni vođa u poslijeratnoj Gazi.

Novinari moraju razlikovati podršku Palestincima od poziva na uništenje Izraela

Također se dotaknuo pitanja nepristranog i poštenog izvještavanja o ratu u Gazi, ističući potrebu korištenja “uravnoteženog jezika koji ne odražava predrasude”.

Legitimno je i prikladno izvještavati o palestinskim civilnim žrtvama u Gazi, ali, s druge strane, kritika izraelskih postupaka ili izraelske politike je legitimna ako je iskrena, “ali ne ako nastoji držati Izrael prema nerazumnim standardima ili ignorira Hamasovu konačnu odgovornost za rat.”

“Konačno, novinari imaju odgovornost jasno navesti kada su prosvjedi antisemitski, a ne propalestinski – primjerice kada prosvjedi sadrže pozive na “smrt Izraelu” ili “smrt Židovima”. Novinari moraju jasno razlikovati podršku Palestincima, koja je apsolutno legitimna, i pozive na uništenje Izraela ili mržnju prema Židovima, što definitivno nije”, dodao je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare