Rosensaft upozorava na antisemitizam među nabližim saradnicima Donalda Trumpa

Vijesti 19. sep 202421:45 0 komentara
Ilustracija N1, Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Menachem Rosensaft, ugledni pravni stručnjak i predavač na Cornell Law School, objavio je blog na The Times of Israel u kojem se osvrnuo na prisustvo Laure Loomer u najužem krugu Donalda Trumpa. Loomer, kontroverzna ekstremno desničarska aktivistkinja, poznata po svojim islamofobnim i antisemitskim izjavama, pratila je Trumpa na nedavnom putovanju, uključujući i obilježavanje godišnjice napada 11. septembra - objavio je Rosensaft.

On u svom tekstu naglašava Loomerinu radikalnu retoriku, prenoseći njene riječi iz intervjua u aprilu ove godine, u kojem je Loomer kazala: “Ako ste Jevrej i glasate za Demokrate, zaslužujete ono što dolazi. To su kao Jevreji tokom Holokausta koji su pomagali nacistima, misleći da će biti posljednji na redu”.

Rosensaft upozorava da Loomer koristi opasnu i antisemitsku retoriku koja je u suprotnosti sa definicijom antisemitizma koju koristi Međunarodna alijansa za sjećanje na Holokaust (IHRA).

“Ova vrsta retorike, koja Jevreje koji podržavaju demokrate poredi s nacističkim kolaboracionistima, apsolutno je neprihvatljiva i opasna”, piše Rosensaft, ističući da je ovo klasičan primjer antisemitizma “na steroidima”.

Rosensaft također ističe Loomerinu upotrebu nacističke simbolike tokom njene neuspješne kampanje za Kongres 2020. godine, što je izazvalo oštre reakcije, uključujući i osudu Anti-Defamation League (ADL), koja je njen napadni oglas nazvala “odvratnim”.

“Ipak, uprkos ovim izjavama, Trump i njegovi saradnici očigledno nisu uznemireni Loomerinom prisutnošću”, piše Rosensaft, izražavajući zabrinutost zbog njenog uticaja u Trumpovom krugu.

Loomer je, prema izvještaju The New York Timesa, bila na Trumpovom avionu tokom njegovog putovanja na predizbornu debatu u Filadelfiji, a prati ga i na brojnim drugim događajima, uključujući putovanje na 9/11 komemoracije.

Rosensaft piše da Trumpova podrška takvim ekstremnim figurama predstavljaju ozbiljnu prijetnju američkoj političkoj sceni.

Podsjetimo, Menachem Rosensaft je u nekoliko navrata izrazio svoju podršku Kamali Harris, posebno u kontekstu američkih predsjedničkih izbora 2024. godine. Rosensaft je isticao da Kamala Harris predstavlja Ameriku zasnovanu na demokraciji, građanskim i ljudskim pravima, suprotstavljajući je Trumpovoj Americi, koju opisuje kao onu ispunjenu bijelim suprematizmom, mizoginijom i antisemitskim dogmama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!