RS najavljuje povećanje minimalca za 50%, poslodavci ne isključuju otkaze

Vijesti 10. nov 202318:44 5 komentara

Za čak 50% veća mogla bi sljedeće godine biti minimalna plata u Republici Srpskoj. Prijedlog vlasti da minimalac bude 1.050 KM, umjesto sadašnjih 700 podržava sindikat. Poslodavcima poručuju da se odreknu ekstra profita iz sive zone. Prozvani pak, jasni, realni sektor ne može to podnijeti, a ne isključuju ni mogućnost otkaza i zatvaranja firmi.

Crn je hljeb, ne samo rudarski, žale se mnogi trgovci.

Za loše stanje radničkih prava iz sindikata optužuju poslodavce uz tvrdnju da oko 75 000 radnika prima najnižu platu u Republici Srpskoj.

“Najniža plata nije socijalna kategorija, ali zbog pojedinih poslodavaca koji je zloupotrebljavaju dugi niz godina, imamo situaciju da oni od poslodavaca prave socijalne slučajeve”, kaže Božana Radomir, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Zato zdušno podržavaju ideju predsjednika RS Milorada Dodika da minimalac bude za nevjerovatnih 350 KM veći. Sa 700 na 1050 KM.

Umjesto u koverte dajte novac u budžet, odrecite se sive zone, apeluje se na poslodavce. U 4 milijarde KM dobiti privatnika nalazi se, kažu ključ za povećanje plata radnika.

“Gospodo poslodavci smanjite svoju dobiti i trpanje para u svoje džepove, za svoje jahte, za svoje zgrade, svoje ćeife, za velelepne vile i provode, vratite taj dio para običnom čovjeku. Pare postoje”, zaključuje Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva RS.

Prozvao je najveće trgovinske lance, ali i građevinske, tekstilne i obućarske firme zbog sive zone.

Ide li Sindikat uz dlaku Vladi, čiji budžet je pod opterećenjem, odgovara Dragana Vrabičić:

“Za budžet neka se brine Vlada RS. Naše je da se brinemo da radnik dobije najnižu platu, koliku treba da dobije i da radnik sutra radeći i dalje za tu jadnu platu od 1050 KM ima veći osnov za penziju. Budžet, fondovi, neka se Vlada za to brine, za to su plaćeni, to je njihov posao”, kaže predsjednica Sindikata građevinarstva RS.

Po novoj računici, za najnižu bruto platu jednog radnika poslodavac će isplaćivati oko 1600 KM. Budžet će na konto poreza i doprinosa sakupiti dodatne milione.

Dvije muve jednim udarcem tako bi riješila Vlada RS. U izbornoj godini bi odobrovoljila hilajde građana sa povećanjem minimalca od 50 %, a popravila bi i vlastiti budžet na račun poslodavaca. Koji negoduju-neće to privreda izdržati.

“Poslodavci sigurno mogu izdržati tako što će zatvoriti poslove koje izgubimo, svi koji ne budu mogli kroz tu neku višu najnižu platu zaraditi…otpustiti. Za nas je ova ideja kompletno nemoguća. Politika može izabrati i varijantu da zatvori dio radnih mjesta sa ciljem da se neke druge plate povećaju. Nadamo se da će dobro izvagati prije nego što donesu ovakvu odluku, obzirom da niko u svijetu nije u jednom danu povećao najnižu platu za 50%. Kolege iz sindikata koji nisu u životu zaradili 100 KM, jedino što znaju je da pljuju poslodavce. Mi nemamo s njima nikakve kontakte”, upozorava Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS

Socijalni dijalog tako je u ćorsokaku, a Vlada će očito opet da prelomi preko koljena iznos minimalca za 2024.godinu.

“Želio bih da se socijalni partneri dogovore da ne bi kao i prošlih godina Vlada morala da presijeca”, naslućuje epilog ministar rada Danijel Egić.

Sindikalna potrošačka korpa prešla je iznos od 2500 KM, pa ni dvije prosječne plate, a kamoli minimalac, ne mogu da podmire troškove života četveročlane porodice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare