RS sutra dobija novu Vladu: Ko su veterani, a ko ministri debitanti?

Vijesti 20. dec 202221:35 0 komentara

Republika Srpska sutra dobija novu Vladu, nad kojom će SNSD Milorada Dodika imati kontrolu sa devet od 16 ministarstava, uz premijersku poziciju. Sastav je promijenjen sa deset novih imena, ali podmlađen baš i nije. Ko su veterani, a ko ministri debitanti? Narodna skupština raspravljaće sutra u podne.

Po drugi put će Radovan Višković pred poslanike da podnese ekspoze i predloži svoj novi kabinet. Prema do sada poznatim informacijama SNSD će imati natpolovičnu ministarsku kvotu. U Vladu će iz SNSD-a na čelo resora finansija ponovo Zora Vidović, zdravlja Alen Šeranić, policije Siniša Karan, evropskih integracija Zlatan Klokić, prosvjete Željka Stojčić, rada Dragoslav Kabić, poljoprivrede Savo Minić, visokog obrazovanja Željko Budimir, pravde Miloš Bukejlović. NPS Darka Banjca dobio je upravu i lokalnu samoupravu, te privredu, a u fotelje će Senka Jujić i Diko Cvjetinović. DEMOS-ov predsjednik Nedeljko Čubrilović će još jednom na poziciju ministra saobraćaja. Pokret za državu-BH zeleni, dobili su trgovini i turizam, a na čelo će Sevlid Hurtić iz Doboja. SP ima dva resora energetiku kao i dosad drži Petar Đokić, dok se čeka potvrda imena za porodicu, omladinu i sport. Bojan Vipotnik iz reda hrvatskog naroda je kandidat Ujedinjene Srpske za ministra građevinarstva i ekologije.

“Očekujemo vrlo dvije dinamične sedmice, usvajanje odluke o novoj Vladi RS, konstituisanje odbora, radnih tijela, 27 novih zakona”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS (US)

Zora Vidović i Nedeljko Čubrilović penzioneri su, ali njihovih oko 70 godina nije prepreka za aktivno bavljenje politikom. Neki od ministara su preletači, dok su drugi opet milioneri poput Sevlida Hurtića čija se imovina procjenjuje na preko 10 miliona KM.

Od ekonomje do demografije, borbe protiv kriminala i korupcije, očekivanja od nove Vlade su različita. No, ima i onih koji ne očekuju mnogo.

SNSD je diktirao proces, stava je iskusni novinar Uroš Vukić.

“Očekivana matematička koalicija, SNSD dominira. U toj koaliciji ima ljudi koji neće participirati u Vladi. SPS i DNS koji su otvoreno podržali Vladu, premijera, ali za njih neće biti mjesta. Ključni koa partner popout NPS-a, Demosa su jedva prešli cenzus preko kompenzacija”, kazao je Vukić.

Onaj ko je bio dva mandata ministar neće to više biti, a ukinućemo i duple funkcije, tako je govorio lider SNSD-a, no s riječi se nije prešlo na djela.

“To je očekivano od SNSD, nisu bili principijalna stranka, pogotovo kada su te koal matem u pitanju. Pitanje dupl funkcija provlači se u nazad 15 godina, da ga neće biti, i dalje ga imamo”, dodaje Vukić.

Za PDP-ovog Branislava Borenovića mučno je i tužno slušati nagađanja ko će biti novi ministri. Kaže da je “ovo društvo jednog lica, u kojem jedan čovjek i jedna politička partija upravljaju svim procesima, te imaju i vlasništvo nad nekim manjim strankama”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!