Rudar poručio: Spremni smo na sve! Treba li da čekamo da nas “pokolju” kao ovce?

Vijesti 01. aug 202312:31 1 komentar
N1/F.Z.

Senad Sejdić iz sindikata rudnika "Kreka" za N1 je govorio o današnjim protestima rudara u Sarajevu. Kako je kazao, ako država ne želi da zadrži rudnike i ako se želi riješiti rudara, onda im treba saopštiti da ne želi da više ulaže u rudnike.

“Mi smo prisutni iz svih šest rudnika koncerna u broju u kojem smo se dogovorili. Najbitnije je da su rudari iz svih šest rudnika prisutna”, kazao je Sejdić za N1.

Sejdić je dodao da ako se gleda kakvi su uslovi života rudara, prvo se treba pričati o uslovima u kojima rudari rade.

Normalno rasuđujući i gledajući na uslove života; prvo bi se trebalo pričati o uslovima na poslu i kakvim uslovima rudari rade. Materijalna prava koja smo mi dostigli zadnjim potpisivanjem kolektivnog ugovora garantuju dostojanstvo rudaru po tom pitanju. Trenutno, u odnosu na sredinu i državu, rudari imaju pristojan nivo dostignutih materijalnih prava“.

PROČITAJTE JOŠ

Ako država ne želi rudnike, onda ne treba ulagati. Možda je to prećutan odgovor na glavno pitanje. Povrh svega, globalno gledajući u svim sredinama rudarskim, potreba za osposobljavanjem kadrova za ovu struku je uvijek bila velika“.

Sejdić je poručio da bez uglja nema stabilnog energetskog sektora.

“Bez uglja nema stabilnog energetskog sektora, možemo slobodno reći: Ne budete li prema nama humano postupali i dali nam da ovu profesiju privedemo do kraja. Spremni smo na sve! Ne možeš ne platiti platu za izvršeni rad. Država koja postavi neposlušnike mora jednom preuzeti odgovornost”.

“Šta treba da čekamo ko ovce da nas sve pokolju?”, dodao je Sejdić.

Za kraj razgovora je poručio da oni “nisu željni krvi”, nego žele pošten posao.

Ovdje se pita šta ćemo mi poduzeti, pa treba da se država pita šta će poduzeti. Svako hoće neke krvi, nama ne treba krv, nego posao pošten i čestit. Ako ne žele više rudnik, onda to kažeš. Oni su izabrali sistem da mi sami od sebe dižemo ruke od svog posla i ove države. Oni nama prijete policijom? Pa policija je naša braća, oni su u istom kao i mi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare