Rudari gladni kore hljeba, a vlast plate od 7.000 KM

Vijesti 01. apr 202313:09 0 komentara
N1

Rudari gubili svijest. Hitna vozila jurila. Glad i nemoć obarala. Bez plate i doprinosa. Za rad - 400 metara pod zemljom. Crne, časne ruke, bunt i vapaj za koru hljeba sa sedam kora. Zenički komorati na ulicama. Ili u bolnicama. Noć na stiroporima. Čekali su i nisu dočekali jednog čovjeka, Fuada Kasumovića, gradonačelnika. Političara nove koalicije 'Osmorka' nigdje nije bilo.

Imaju li obraz političari? Imaju li ljudskosti? Je li u ovoj državi samo rudar problem? Pitali su komorati.

A samo 70 kilometara dalje hitnost! S obrazom debljim od cijelog hljeba sa sedam kora, hitno i jednoglasno je ‘ojačana država’. Većim platama nove vlasti. U Parlamentu BiH se otimali za sigurnu platu. Od 7.000 maraka. Jer gladni su. Više novca!

Novo Predsjedništvo već skuckalo naš milion maraka za nova vozila.

U Federaciji još hitnije. Gori – ko će biti ministar.

Ne gori, naravno, zbog rudara. Predloženi novi ministri. Svakom neko sporan. Jedan, kažu, Dodikov, druga kompromitovana javnim istupima, treći krađom glasova, četvrti optužnicom…

U drugom entitetu šef se zakačio sa svjetskom silom. Nije više Amerima originalan. Nekada svježi dašak na Balkanu je sad antiheroj. Odlukom o prekidu saradnje s američkom i britanskom ambasadom. Američki ambasador ‘ustajalom’ dašku poručuje da posluša novi hit Tejlor Svift, a državni sekretar SAD-a u novom antiheroju vidi Vladimira Putina.

O svemu u Tački na 7 , sutra ujutro od 9 časova ili poslijepodne od 17,10 časova.

Sa vama je Suzana Stambol.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!