Rudari Kreke neće dozvoliti stečaj: “Ostavite nas da propadamo”

Vijesti 14. feb 202319:05 3 komentara
N1

Rudari Kreke i predstavnici sindikata rudara u Federaciji BiH iskazali su svoje nezadovoljstvo zbog navodne Odluke Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH o stečaju u dva rudnika. Riječ je o Kreki i Zenici. Poručili su da neće dozvoliti stečaj.

Na rijetkoj press konferenciji i istupanju u javnosti, Uprava Rudnika „Kreka“ nije bila optimistična. Rudnik je 2018. godine imao dva miliona tona proizvedenog uglja, prošle godine u pola manje. Dug rudnika je 420 miliona, od toga 117 miliona su doprinosi za PIO od strane radnika.

“Znači, svi smo krivi. Moramo podići radnu disciplinu. Radi pojedinaca koji nesvjesno rade, na kraju smo svi krivi. Moramo podići radnu disciplinu”, ponavljao je Adil Bašić, prokurista Elektroprivrede BiH u Kreki.

“Naš cilj je činjenje da se ovo preduzeće spasi. Znamo da je u teškom stanju. Ja radim 37 godina i znam da je u teškom stanju i moj je cilj da zajedno sa prduzećem i radnicima spasim ovo jer „Kreka“ treba ovom društvu”, izjavio je direktor Rudnika ‘Kreka’ Tuzla Hasan Bleković.

No, je li kasno za reakcije? Federalna Vlada je već zadužila Elektroprivredu kao društvo koje vrši upravljačka prava, da sagleda mogućnost predstečajnog, odnosno, stečajnog postupka. Rudari i sindikalisti okupili su se ispred direkcije sa jasnim porukama.

“Nama ovakav koncern ne treba. Ostavite nas da propadamo. Da mi proizvodimo i plaćamo. Plaćajte ugalj kao što ga plaćate Stanarima, Lageru iz Posušja ili kao što je na svjetskom tržištu. Neće nikada biti stečaj. Ili nas nema. Ljudi, ne možete u rudnike uvesti stečaj”, apelovao je Zuhdija Tokić iz Sindikata rudara Rudnika ‘Kreka’ Tuzla.

“Uvođenje onih koji su razvili i razvijaju kompanije novcem iz rudnika FBiH. Mi tu dileme nemamo. Znamo da je tako i mi ćemo se na sve moguće načine suprostaviti realizaciji tog projekta”, podcrtao je Sinan Husić iz Sindikara rudara rudnika FBiH.

Elektropivreda je uložila 90 miliona KM u osnovnu i pomoćnu opremu, a koja se ne održava na pravi način pa se angažuju privatne firme, tvrdi Uprava. Rudari poručuju da svoje plate pošteno zarade i da žele bolje uslove rada.

Detalje donosi Nataša Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare