Rudari o stanju u bh. rudnicima: “Ne piše na ulazu dobrodošli nego SRETNO”

Vijesti 20. dec 202212:44 0 komentara
F.Z./N1

Rudari sutra obilježavaju svoj dan, a u Tuzli su na spomeniku Rudara na Husinu i u parku Bosanskog kulturnog centra Tuzla danas položili cvijeće, ali i podsjetili javnost i nadležne na katastrofalne uslove u kojima rade rudari i rudnici, posebno u rudniku Mramor gdje nema mehanizovanog čela i gdje rudari ručno kopaju ugalj.

Samed Muminović, prvi kopač u rudniku Mramor, 20 godina je rudar. Porodično su Muminovići rudari. Samedov otac je također bi rudar u istom rudniku. Tada sa novom mehanizacijom koju danas nažalost koristi i Samed.

“Mi smo jedini koji zaradimo časno svoju paru. Često nas pitaju kolike su plate rudara ? Pet do deset puta manje nego u političara. A šta oni rade ? Evo šta rade, stavljaju nas u poziciju da nas zatvaraju, a trebamo im. Nema smisla. Stavljamo glavu u torbu, a radimo u katastrofalnim uslovima. Ne piše na ulazu u jamu ‘Dobro došli dragi gosti’, nego piše ‘SRETNO’, a to vam dovoljno govori”, kaže Muminović.

Predsjednik Sindikata rudnika Kreka, Zuhdija Tokić, kaže da je današnji način iskopavanja uglja sličan 1920. godini.

“Odnos rukovodstva rudnika prema radnicima, odnos Elektroprivrede prema rudnicima, odnos Vlade FBiH prema Elektroprivredi je drugačiji. Tu je povlašten položaj, a prema rudnicima maćehinski položaj”, naveo je Tokić.

Poručuje da ovaj odnos prema rudnicima vodi u propast. Rudari poručuju da je potrebno da nadležni pripreme socijalne programe i jasne i precizne ciljeve. Šta i kako vide rudarstvo u budućnosti? U vremenu kada se ugalj traži na sve strane, kada se treba podizati sa proizvodnim rezultatima, ona pada.

“Niko ne interveniše niti postavlja pitanje odgovornim licima zašto je stanje na terenu tako i zašto se ne pokreću mjere na terenu koje će unaprijedti proizvodnju. Mi smatramo da se radi planski i organizovano da rudarstvo ode u propast, radi nekih interesa koje trebamo početi istraživati”, poručio je Sinan Husić predsjednik Saveza samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!