Rudari traže hitan sastanak sa ministrom Džindićem, iznijeli i svoje zahtjeve

Vijesti 02. apr 202312:22 2 komentara
N1

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zatražio je hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem povodom rješavanja aktuelne problematike u Rudniku mrkog uglja "Zenica".

Sastanak traže najkasnije u toku sutrašnjeg dana, i to da se održi sa predstavnicima JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, Gradske uprave Grada Zenica i direktorom Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici.

Upravni odbor Samostalnog sindikara rudnika Federacije BiH zahtjeva da akteri sastanka utvrde način rješavanja navedenog problema kako bi se deblokirao račun Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici, radnicima navedenih rudnika izvršila isplata plate za mjesec februar 2023. godine i u konačnici pokrenula proizvodnja.

Podsjetimo, rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica. Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare