Rusija “bez načina da pomogne” Srbima u RS-u “kojima je teško”

Regija 06. sep 202415:32 1 komentar
Dmitrij Peskov (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva i Beograd imaju isti stav o tome da su u toku "pokušaji gaženja temelja" koje je postavio Dejtonski sporazum o Bosni i Hercegovini.

On je rekao da Rusija podržava „srpske prijatelje“ u vezi s tim pitanjem, ali da su joj veoma ograničeni načini da pomogne.

„Situacija se sada zaista pogoršava i Srbima tamo je veoma teško. Teško je Srbima u Srbiji, a teško je i Srbima u Republici Srpskoj. Zaista se ruše temelji Daytona i zadire u interese Srba“, kazao je Peskov u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.

„Ali je bar stav Rusije o tom pitanju jasno izražen i u međunarodnoj areni“, kazao je Peskov.

Na pitanje da li je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka s potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u srijedu iznio tvrdnje da „Zapad priprema državni udar u Beogradu“, Peskov je rekao da nije.

„Ne. Ali i dalje imamo redovne kontakte na različitim nivoima, uključujući i veoma, veoma osjetljiva područja“, kazao je Peskov.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da je uoči protesta ekoloških organizacija protiv eksploatacije litijuma 10. avgusta u Beogradu dobio upozorenje Rusije da se priprema njegovo „svrgavanje s vlasti“.

Tri dana poslije tog masovnog protesta u Beogradu, tema susreta Vulina sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Sergejom Šojguom u Moskvi bila je „aktivno učešće spoljnih snaga u vještačkom izazivanju napetosti“.

Vulin je tada, kako je saopštila Vlada Srbije, zahvalio „ruskim bezbjednosnim strukturama“ za upozorenje na „pokušaj državnog prevrata“.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare