Ruska ambasada oštro reagovali na “fudbalsku terminologiju” Schmidta

Vijesti 14. apr 202217:50 > 18:06 1 komentar
Anadolija

Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini reagovala je danas na izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Ponovo visokog predstavnika BiH nisu nazvali tako, nego državljaninom Njemačke, gdje su rekli da “uglavnom izbjegavaju da komentarišu izjave običnih građana ali ponekad je teško ignorisati Schmidta.”

“Evo šta on kaže. „Imenovan sam na isti način kao što i moji prethodnici“. Da li je gospodin Schmidt ozbiljan? Svi njegovi prethodnici, uključujući i takozvani presedan Christiana Schwartz-Schillinga, su dobili odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Osim Christiana Schmidta. Svi njegovi prethodnici imenovani su za visokog predstavnika konsenzusom članova Upravnog odbora. Osim Christiana Schmidta”, naveli su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Istovremeno smatrati da je pristup Rusije neopravdan znači, prema njihovom mišljenju, biti pod opojnim uticajem atmosfere u Bosni i Hercegovini.

Terminologiju Christiana Schmidta su nazvali fudbalskom.

“Ali uostalom, svi razumiju da za suđenje u premijer ligi, što po nivou složenosti Bosne i Hercegovine, treba imati FIFA certifikat. Što na političkom jeziku znači – imati saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a. Bez toga možete zviždati i pokazivati kartone samo u 10. Bundesligi. I još jedna stvar. Za osobu koja sebe zamišlja kao visokog predstavnika, radi poštovanja prema građanima Bosne i Hercegovine, bolje je, sjedeći u kafiću u Berlinu, zamišljati da je Sarajevu. A ne obrnuto”, kazali su u saopćenju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH aludirajući na njegovo gostovanje u emisiji Pressing.

Podsjetimo, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu imenovali su Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini krajem maja prošle godine, a nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Inzka 02. augusta prošle godine.

Rusija je uskratila podršku imenovanju Schmidta navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovu kandidaturu, a pred Vijećem sigurnosti UN-a Rusija i Kina tražili su gašenje OHR-a za šta nisu dobili niti jedan glas.

Političari u Republici Srpskoj ne smatraju Christiana Schmidta legitimnim predstavnikom te ga nazivaju “njemačkim diplomatom”.

Podsjetimo, Schmidt je još na početku svog mandata izjavio da je za njegovo imenovanje postojala većina u Vijeću sigurnosti, a nakon što je upotrijebio bonske ovlasti za N1 je izjavio da je imao podršku svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izuzev Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare