Ruska ambasada reagovala na izjave Borenovića, pohvalila rukovodstvo RS

Vijesti 11. apr 202316:22 2 komentara
Anadolija

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini reagovala je nakon što je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, objavio kako je dobio potvrdu da se BiH, a samim time i RS, pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji. U reakciji su pohvalili rukovodstvo RS.

“Visoko cijenimo principijelan stav rukovodstva Republike Srpske koje se protivi implementaciji odluka na državnom nivou koje bi mogle potencijalno nanijeti štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom”, navode iz Ambasade Rusije u BiH.

Ističu da su “više puta iznosili svoj stav prema spekulacijama u vezi sa pitanjima o navodnom uvođenju antiruskih sankcija od strane BiH”.

“Smatramo da su su bez neophodnog rješenja na nivou Predsjedništva BiH bilo koji koraci pojedinih diplomata i političara u tom smjeru ništavi. Stoga, činjenica “podizanja ruke” na jednoj od međunarodnih platformi, saglasnost o čemu nije bila postignuta na osnovu konsensusa tri konstitutivna naroda, u suprotnosti je sa temeljnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne može se smatrati kao uvođenje sankcija”, dodaju u saopštenju.

Podsjećaju da je Rusija “otvorena za konstruktivnu saradnju s BiH na načelima pragmatizma” te pozvala “partnere da ne slušaju neke predstavnike, čak i one visoke”.

Borenović: Borrell mi je odgovorio – BiH se pridružila sankcijama, Dodik laže

Podsjetimo, Željka Cvijanović je danas najavila i da će koristiti mehanizam veta u NSRS za vanjskopolitička pitanja, dok je Dodik također negirao izjave Borenovića navodeći da “opozicija ima svoje brige”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare