Ruska ambasada u BiH: Cilj je potkopati srpsko jedinstvo

Vijesti 05. okt 202213:10 2 komentara
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (REUTERS/Antonio Bronic)

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini na svom Facebook nalogu reagovala je na pojedine informacije koje su se pojavile u medijima, a koje se tiču sadržaja sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U fokusu saopštenja bio je i odnos između rukovodstva Republike Srpske i predsjednika Srbije, o kojem špekuliše javnost ovih dana.

Iz Ambasade Rusije u BiH poručuju da su slični spinovi ništa drugo nego izmišljotine bez ikakve osnove.

“U vezi s informacijama koje su se pojavile u pojedinim sarajevskim medijima a koje se tiču sadržaja sastanka Predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju odnosa između rukovodstva Republike Srpske i predsjednika Srbije, izjavljujemo da su slični spinovi ništa drugo nego izmišljotine bez ikakve osnove. Glavni cilj sličnih spekulacija je zabiti klin između Banje Luke i Beograda te potkopati srpsko jedinstvo u kontekstu agresivne evroatlantske ofanzive na Zapadni Balkan”, napisali su.

“Polazimo od toga što specijalne paralelne veze između Republike Srpske i Srbije predviđeni Dejtonskim mirovnim sporazumom služe zajedničkom rješavanju socijalnih i ekonomskih problema, promovisanju humanitarnih projekata, razradi usaglašenih stavova po aktuelnim pitanjima koja imaju poseban značaj za Srbe s obje strane Drine”, dodali su.

Inače, u odnos dva lidera Srba, s dvije strane Drine, uključili su se portali, pa i vodeći tabloidi iz Srbije.

“Skandal! Dodik preko portala svog sina pokvareno napao predsjednika Srbije”, objavio je Informer kao odgovor na tekst portala Banjaluka.net u kojem se navodi da Vučić stoji iza odluke Jelene Trivić da u izbornoj noći proglasi pobjedu i da tako izazove političku krizu u RS-u.

Aleksanadar Vučić nije se mnogo oglašavao u vezi izborne kampanje u BiH, a nikako u vezi rezultata izbora.

Bilježimo da je 15. septembra, na dan srpskog jednistva i nacionalne zastave u Bijeljini izjavio da se neće miješati u izborni proces u Republici Srpskoj, te da će narod izabrati onoga koga želi: “Poštujem rukovodstvo RS, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u RS.”

Upitan da li trpi međunarodne pritiske zbog politike rukovodstva RS, Vučić je tada za BN rekao da o tome neće da govori, navodeći da poštuje rukovodstvo tog entiteta BiH, kao što poštuje i opoziciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare