Sa traktorima stigli pred gradsku upravu: Šta ćemo sutra jesti?

Vijesti 18. apr 202219:12 3 komentara
N1

Blizu 100 poljoprivrednika sa traktorima prostvovalo je u Živinicama. Nisu zadovoljni načinom na koji je Grad Živinice raspodijelio 600.000 KM. Cijene sjemena, gnojiva, goriva divljaju odavno, proizvođači prepušteni sami sebi. Tvrde da nebriga vlasti za ovu oblast zatvara farme i gazdinstva. Pitaju se koje mlijeko i meso ćemo kupovati i šta ćemo danas-sutra uopće jesti?

Prošle godine na području Živinica bilo je 2.100 muznih grla koja su proizvela šest miliona litara mlijeka. Ove godine broj grla je smanjen na 1.800 zbog cijena sjemena, gnojiva, goriva. Sve je skuplje, osim otkupne cijene mlijeka koja je dvije decenije između 50 i 60 pfeninga po litru, tvrde mljekari.

Poljoprivrednici: Ne možemo ovo više izdržati, ovo je katastrofa

“Kila koncentrata ili kukuruznog brašna izašla je gotovo na marku. Kada sam ja počeo proizvoditi mlijeko, vreća stočne hrane bila je 2,5 do 3 KM od 25 kg ili 30 kg, a mlijeko 0,50 KM. Sada je mlijeko plafon 0,60, a to stočno je sada 17 KM. Napravite procenat, pa ćete vidjeti gdje smo, ljudi. Ne možemo ovo izdržati više, ovo je katastrofa”, naglašava poljoprivredni proizvođač Mehmed Hrvić.

Zahtjeve od gradonačelnika Živinica pojasnio je Eldin Glibanović iz Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kanotna.

“Mi proizvođači mlijeka smo zatražili od našeg gradonačelnika i gradske uprave 360.000, odnosno, 200 KM po muznom grlu. To bi za nas bila važna pomoć u proljetnoj sjetvi u koju krećemo”, rekao je za N1 Glibanović.

Uzgajivači bikova, također, nisu zadovoljni cijenom otkupa mesa jer smatraju da ih mesari ucjenjuju. Posebna priča je stara mehanizacija, a za novu nemaju sredstava.

“Koliko naspem, toliko i potrošim. Ovaj traktor je je moje godište, 1997. Služi me još. Imam još traktora i poljoprivrednih priključaka sa kojima obrađujem zemlju. Ali stanje je stvarno loše”, podcrtava poljoprivredni proizvođač Adnan Butković.

“Sjetva u punom jeku, a novca nema”

Proizvođači poručuju da resorno federalno ministarstvo treba hitno isplatiti mljekarima poticaje za četvrti i prvi kvartal, te da se mora ubrzati isplata sa nivoa kantona. Sjetva je u punom jeku, a para nema. Svi ovi ljudi se zabrinuto pitaju šta i kako dalje.

“Poljoprivrednik danas je teško biti, teško opstati. Borim se da ostanem u ovoj državi uz svoju porodicu, ali teško je. Pogotovo ove godine. Teško da će ko opstati od nas”, mišljenje je poljoprivrednog proizvođača Agan Smajić.

Brojni su danas naglasili da su obećana sredstva ostala samo na riječima.

“Svi se zaklinju u tu poljoprivredu. Svi oru i kopaju umjesto nas. Kada treba da se pokažu na djelu, nema nigdje nikoga. Obećana su ogromna sredstva, ali samo na riječima. Jedina pomoć je ovo što su nam podijelili goriva. To je pomoć. Bilo gorivo, bilo repromaterijal. A ovo što govore pomoći će nam, ništa oni nama nisu pomogli konkretno”, navodi proizvođač Mehmed Hrvić.

Gradska uprava i gradonačenik danas se nisu javljali na telefone, a poljoprivrednici će ponovo imati protest za sedam dana.

Da bi podsjetili vlast na probleme koje imaju, poljoprivrednici kažu da su bili prisiljeni sa svojim traktorima, odnosno, poljoprivrednim mašinama, doći pred zgradu gradske uprave. Kako kažu, tražit će svoja prava jer, bez pomoći države, teško da će opstati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare