Sabina Ćudić: Pravda za štićenika Zavoda u Pazariću je dostižna

Vijesti 05. maj 202115:26 1 komentar
N1

Povodom optužnice podignute protiv trojice bivših direktora Zavoda u Pazariću oglasila se Sabina Ćudić, zastupnica koja je cijeli slučaj i pokrenula kada je objavila fotografije zlostavljanja štićenika te ustanove.

„Prošao je 541 dan od trenutka kad sam obznanila fotografije zlostavljanja štićenika Zavoda u Pazariću do danas, kad je podignuta optužnica protiv troje bivših direktora Zavoda za nesavjestan rad u službi i neizvršenje mjera za zaštitu maloljetnika. I ovog puta potvrđuje se da je pravda spora, nadam se da će se potvrditi i drugi dio te izreke da je i dostižna. Ne želim u to da sumnjam, ali smatram da je to što sam izašla pred javnost s dokazima o zlostavljanju djece prije gotovo dvije godine bila najvažnija stvar koju sam uradila u životu”, poručila je Ćudić.

“Da javnost nije alarmirana, ubijeđena sam da ni danas optužnice ne bi bile podignute. Naravno, nakon toga smo kroz Federalni parlament kontinuirano radili na tome da ovaj slučaj dobije sudski epilog. Posljednja naša aktivnost bila je prije pet dana kada sam s udruženjima koja se bave zaštitom osoba s teškoćama pozvala Tužilaštvo da kaže šta je s optužnicama. Odgovor imamo danas”, dodala je.

“I pored svih opstrukcija i pokušaja zataškavanja slučaja, pa čak i svaljivanja krivice na mene jer sam obznanila fotografije, bez obzira i na ishod slučaja imamo razloga da budemo zadovoljni jer nema sumnje da će se nakon ovog slučaja ponoviti više ijedan sličan. Kad kažem sličan, mislim na sistemsku potporu zlostavljanju, ne incident nesavjesnog službenika. Konačni cilj će također biti ispunjen u doglednom roku, a to je deinstitucionalizacija osoba s teškoćama”, istakla je Ćudić.

Zahvalila se kako je navela savjesnim građanima i građankama koji su dokumentovali zlostavljanje štićenika i koji nisu odustali od borbe za njihova prava, kao i udruženjima građana koja su učestvovala u sistemskoj borbi da do pravde za štićenike dođe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (1)

Vidi sve komentare