SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad OHR-a

Vijesti 02. nov 202220:351 komentar
N1

"SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta", rečeno je na Vijeću sigurnosti UN-a koje raspravlja o situaciji u BiH.

“Ovo je vitalno važna misija za mir u BiH i podršci Dejtonskom sporazumu. Iako nije ovdje danas, cijenimo visokog predstavnika Schmidta i njegov izvještaj koji je podnio nedavno”, kazao je američki delegat u Vijeću sigurnosti UN-a.

Istakao je da su SAD posvećene stabilnoj i prosperitetnoj BiH.

Također je rekao da su odluke koje je Visoki predstavnik nametnuo 2. oktobra “bile neophodne kako bi se deblokiralo funkcioniranje Federacije i spriječio kolaps Ustavnog suda FBiH, te riješila pitanja podjele vlasti”.

UŽIVO: Vijeće sigurnosti UN-a o BiH, produžen mandat EUFOR-u

“Potpuno se slažemo da BiH ide prema transatlanskoj integraciji. Duboko smo zabrinutu zbog tvrdnji o izbornoj prevari posebno za izbora predsjednika RS. Pozivamo institucije u BiH da urade svoj posao. Pozivamo lidere da ulože napore za formiranje vlade i deblokade Federacije BiH kako bi se nosila sa političkim izazovima. Podržavamo visokog predstavnika i ‘Bonske ovlasti’ koje su nužne. One su spriječile kolaps Ustavnog suda FBiH”.

Sve dok BiH ne ispuni kriterije za prestanak međunarodne supervizije ured OHR mora ostati tu, rečeno je. SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar