SAD ugrozile hobotnicu firmi: Kako će poslovno carstvo povezano s Dodikom nastaviti funkcionisati?

Vijesti 19. jun 202421:02 2 komentara
Screenshot/UNA/ATV/N1

Najdirektniji i najjači udar do sada - tako mnogi ocjenjuju posljednje širenje američke crne liste imenima kompanija koje se povezuju sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Poslovno carstvo koje je prošle godine ostvarilo dobit od gotovo 32 miliona maraka, sada je pred ozbiljnim izazovom i pitanjem da li i kako nastaviti poslovanje?

U jednom danu, jednim potezom, Sjedinjene Američke Države ozbiljno su ugrozile cijelu hobotnicu firmi povezanih sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovom porodicom, ugrožavajući tako i ključne izvore finansiranja vrijedne desetine miliona maraka.

“Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist”, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija nakon informacije da su od sada na crnoj listi i Milenko Čičić i Đorđe Đurić koji su formalno na čelu ukupno sedam sankcionisanih kompanija.

Najveći broj njih djeluje u okviru Infinity international grupacije, registrovane 2020. koja je prošle godine ostvarila dobit veću od dva miliona maraka, a u kojoj su vijest o sankcijama dočekali uz ocjenu da je riječ o pritisku.

“U pitanju je nastavak pokušaja političke manipulacije kojima smo izloženi već nekoliko godina u samoj BiH kako bi se narušio naš poslovni ugled i pokušalo ugroziti uspješno poslovanje na tržištima nekoliko zemalja”, saopštili su iz Infinityija.

Koliko je situacija ozbiljna, govori informacija da je na crnoj listi i zlatna koka poslovnog carstva. “Prointer ITSS” od 2015. miljenik je javnih nabavki.

Riječ je o firmi koja se bavi pružanjem IT usluga i softverskih rješenja, klijentu cijele lepeze javnih institucija i ustanova koji je u prošloj godini ostavio dobit u vrijednosti većoj od 25 miliona maraka.

Uz “Prointer” na listi je i “Sirius 2010” firma koja je nosilac Konzorcijuma za sprovođenje druge faze digitalizacije RTV signala. Posao je vrijedan gotovo 26 miliona maraka i sada je upitan, pa državni ministar traži izjašnjenje.

“Oni ne mogu iz praktičnog razloga poslovati sa njima, zato što ne mogu, nemaju računa na koje im možete uplatiti ta sredstva, ne možete naplatiti penale i ostalo što ide uz to i drugo što otežava, je ne samo ti partneri Prointera, Siriusa itd. unutrašnji partneri, već i vanjski partneri od kojih oni nabavljaju softverska rješenja”, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Prvi efekat sankcija biće gašenje bankovnih računa sankcionisanim firmama i presijecanje poslovanja. Drugi je poruka da se sankcije ne mogu izbjeći preregistracijom, kako je to pokušala uprava banjalučke Alternativne televizije pripajanjem firmi „”K-2 audio servisi”, koja je sada takođe pod sankcijama.

Na listi je i Una televizija, namlađa medijska kompanija koja se povezuje sa Dodikom i koja program emituje u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

“To je nastavak intenziviranja korišćenja tog alata. Međutim, mislim da su negdje ključna pitanja koja se postavljaju u kontekstu sankcija vezana za to koliko one imaju političkog efekta”, pojašnjava profesorica na Fakultetu političkih nauka UNSA, Nedžma Džananović Miraščija.

Po mnogima, posljednje proširenje američke liste moglo bi ostaviti i političke efekte, jer presijecanje finansijskih tokova moglo bi se odraziti na finansiranje predstojeće izborne kampanje. Ukupno sa posljednjim proširenjem na crnoj listi je 56 fizičkih i pravnih lica, najveći broj ih je iz Republike Srpske.

Najzvučnije ovdašnje ime sa crne američke liste je ime Milorada Dodika koji je pod sankcijama od 2017. Nešto kasnije na listu su uvršćena i njegova djeca Igor i Gorica Dodik. Tu je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, njegovi potpredsjednici Alen Šeranić i Miloš Bukejlović, ministar Petar Đokić, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić. Tu su i Dodikovi savjetnici Milan Tegeltija, Branislav Okuka, njegova generalna sekretarka Jelena Pajić Baštinac, direktor Gedoretske uprave Republike Srpske Dragan Stanković je takođe na toj listi na kojoj je još od ranije i Nikola Špirić, Dodikov blizak politički saradnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare