Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

Vijesti 31. maj 202109:42 > 09:57 2 komentara
N1

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH, osuđen je na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Riječ je o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine.

Ahmetović se teretio za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio uposleniku sticanje nezakonite imovinske koristi. Time je nanio štetu budžetu BiH. Riječ je o periodu od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kada je bio ministar sigurnosti. To je učinio, navodi se optužnici, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću.

Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović potpisao je s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Bektiću se oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 KM, koju je dužan platiti u roku od 30 dana, piše BIRN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare