Salihović: Netačni navodi o izvozu ugalja u Srbiju, izvozi se nekvalitetan ugalj

Vijesti 21. jul 202211:31 1 komentar
RMU Banovići

Netačne su informacije da RMU Banovići zbog izvoza u Srbiju nije u stanju da podmiri domaće tržite kaže za N1 direktor ovog rudnika Elvir Salihović. Salihović dodaje, pokušavaju da izvezu što više niskokalororičnog ugalja koji imaju u depoima, a koji nije za upotrebu u domaćinstivima, niti se može koristiti u TE u BiH.

“Zaključno sa ovim danom smo proizveli 753.511,37 tona uglja, od čega se 51 hiljada tona odnosila na izvoz. To je na nivou prethodnih godina, možda nešto malo više, ali sa aspekta kvalitetnog uglja radi se o istom nivou”, rekao je sagovornik N1.

Salihović pojašnjava da se sav ugalj iz Banovića izvozi u Srbiju, te da postoje dva potpisana ugovora sa EPS-om, te da ukupno iznose oko 250 hiljada tona.

“Radi se o ugovorima koji su fleksibilni, i radi se o uglju koji ne zadovoljava potrebe tržita u BiH, naše TE rade sa drugim ugljevima, ovo su niskokalorični uljevi koje pokušavamo po prvi put da izvezemo na tržište. Mi imamo skoro 130 hiljada tona deponiranog, u Srbiji postoje određene TE koji ga mogu koristiti”, rekao je Salihović.

Direktor RMU Banovići dodaje da će i ove godine građanstvu isporučiti količine koje su isporučivali prethodnih godina, te da je cijena tone za građane 180KM, dodajući da ako se uzme u obzir kalorična vrijednost banovićkog uglja, da je to dobra cijena u odnosu na druge rudnike.

“Za nešto više mi nismo kapacitiramo, to je kapacitet koji imamo zadnjih 10 godina, ne smijemo zbog budućnosti kopati više tog kvalitetnog uglja”, pojasnio je sagovornik N1.

Na koncu, direktor RMU Banovići, nije siguran da li će ovaj rudnik uspjeti da zadovolji tržište uglja, obzirom da je ove godine znatan broj domaćinstava odustao od peleta koji je drastično poskupio, zbog čega je došlo do povećanog interesovanja za ugljem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare