Salkić: Da Tužilaštvo radi svoj posao, Dodik bi davno bio u zatvoru

Vijesti 13. apr 202318:21 0 komentara

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i član Predsjedništva i GO SDA Ramiz Salkić oglasio se nakon posljednjih izjava Milorada Dodika koji je pozivao na secesiju entiteta, ali i pozvao HDZ BiH i Hrvate da napuste insititucije BiH. Salkić za N1 kaže da je Milorad Dodik već trebao biti u zatvoru da je Tužilaštvo radilo svoj posao.

Salkić je pozvao nadležne agencije, Tužilaštvo, da zaštite ustavni poredak i provjere šta zaista piše u dokumentima o secesiji RS-a koji se navodno nalaze u trezoru,a  koje je Dodik spominjao, i da li oni uopšte postoje. Samo njihovo eventualno postojanje zahtjeva procesuiranje onih koji su ih sačinili i onih koju su naredili njihovu pripremu, kaže Slakić i dodaje:

“Upravo zbog činjenice da je njegova politika neozbilnjno shvaćena i od domaće i međunarodne zajednice, nemojte misliti da nije opasano. Prije 15godina nisu mogli o tome ni misliti, a gledajte sada. Kako se danas obilježava 9. januar sve od vrtića do škola. On je potpuno militarizirao MUP RS-a. Oni se ne priprimaju za taktičke vježbe, već svake godine na Kozari vježbaju odbranu i napad to ne radi poliicija. Nekoliko desetina hiljada lovaca, pa agencija, i to je brojka od 100 hiljada ljudi koji stoje na rapsolaganju Dodiku. Rekao je da može izaći na granicu i za nekoliko sati proglasiti nezavisnost, zar to nije poziv nadležnima da reaguju”, pita se Salkić.

Zašto se po vama baš u ovom trenutku Dodik odlučio “raspojasati” i ući u sukob sa svima? U trenutku kad je u vrhuncu vlasti?

“On ima koncesije prema stranim mnetorima koji ga podržavaju izvan BiH i koji očekuje da ovaj dio Blakana potpiruje i drži nestabilnim, a to je Rusija. On će dobiti podršku za odlučujući korak. Ja imam obavezu da ovo govorim. Mi smo u RS u goroj situaciji kao Bošnjaci nego 1992. Ja sam uvjeren da sam u pravu. Nama su ruke vezene za bilo kakvu institucionalnu borbu” kaže Salkić.

Ističe da Dodik nije bio “zlatan” ni kada je u vlasti bio sa SDA, ali da je sada još “gori” od kada mu je Osmorka pružila ruku. Ističe kako niko od predstavnika Bošnjaka u vlasti ne shvata ovo ozbiljno i da relativiziraju njegove izjave i najave. Kazao je da Tužilaštvo mora reagovati i procesuirati Dodika.

“Njihovo nečinjenje nas dodatno obavezuje da reagujemo. Da oni rade svoj posao, Milorad Dodik bi davno bio u zatvoru. Oni ne žele svoj komfor narušavati na način da se nekom ne zamjere. Odbranu BiH 1992. su pokrenule institucije, narod i građani. Ako dođe do ovih aktivnosti Dodika, moraće negdje reagovati institucije, narod i građani. Svaki napad na Bošnjake i vjerske objekte u RS je zbog retorike Dodika i onoga što se emitiuje preko medija i RTRS-a” kazao je Salkić.

Kaže kako je Osmorka ohrabrila Dodika u koaliciji, ali da mu ništa od dogovorenog nisu ustupili i da ga to frustrira. Dodaje da bi to Osmorka i uradila, ali da je kritika SDA u javnosti ipak zaustavila te procese.

“Ovi koji sada predstavljaju Bošnjake nemaju hrabrost ispunitu ciljeve HDZ-u i Dudiku i to je dobro za BiH, ali su slagali partnere. Naša kritika i naš rad je to onemogućio i nemaju hrabrosti, Da nismo kritikovali javno oni bi to uradili. Neke smatram podanicima Ddikovim. Smatram podanicima one koji šute o politici Dodika,a  koji su izabrani kroz Pokret za državu”, dodao je Salkić.

Za kraj je kazao kako SDA ne koći procese formiranja Vlade FBiH i da samo poštuju Ustav. Isto tako, rekao je da ne zna za navodnu plan koji je potpredsjednik FBiH (SDA) Refik Lendo najavio, a koji bi odogovarao Osmorci kako bi se formirala Vlada bez intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!