Salkić, Ramić i Hurtić poslali pismo Schmidtu: Reagujte, Bošnjaci su izloženi napadima

Vijesti 07. sep 202314:49 2 komentara
N1

Edin Ramić poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ramiz Salkić i Amir Hurtić poslaniciu Narodnoj skupštini Republike Srpske poslali su otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu zbog, kako kažu, sve učestalijih napada na Bošnjake u RS-u.

“Kao izabrani predstavnici bošnjačkog naroda sa prostora entiteta RS, radi kontinuiranih napada na Bošnjake u ovom entitetu i generalnog pogoršavanja bezbjedonosne situacije želimo Vas ovim putem pozvati na konkretnu reakciju radi provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kažu.

Podsjetili su da je Aneks VII jedan od temelja Dejtonskog sporazuma.

“Kao što ste i sami rekli u saopštenju OHR-a Aneks VII je jedan od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Upravo ovaj Aneks nikad nije proveden na području ovog entiteta kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Od samog početka povratka Bošnjaci su izloženi bezbjedonosnim prijetnjama, napadima, ranjavanjima i ubistvima koja nikad do danas nisu rasvijetljena od strane policije i nadležnih tužilaštava.”

Dodali su da su Bošnjaci  diskriminirani jer u školama ne mogu izučavati bosanski jezik, ne mogu se zaposliti u javna preduzeća, niti lokalne, a ni entitetske organe u skladu sa Ustavom entiteta RS članom 97. Jedan od ključnih problema po bezbjednost Bošnjaka jeste jednonacionalna struktura policije entiteta RS i simbolično učešće u njenoj strukturi Bošnjaka i Hrvata.

Kažu kako danas od oko 7000 policijskih službenika svega je 330 Bošnjaka, a Hrvata 62, što ni u kojem slučaju ne odražava ustavni princip koji predviđa zastupljenost po popisu iz 1991. godine. Ovaj ustavni princip na nivou države Bosne i Hercegovine konzumiraju ravnopravno sva tri naroda, dok u entitetu RS se to pravo osporava Bošnjacima i Hrvatima čime se krši Ustav entiteta, ali i Dejtonski mirovni sporazum.

“Vaša je obaveza da zaštitite Dejtonski mirovni sporazum i omogućite provođenje Aneksa VII, povratak bez bilo kog oblika diskriminacije. Bošnjaci su diskriminirani jer se ne provode odredbe Ustava koje garantiraju pravo na zastupljenost u entitetskim organima.

Neadekvatna zastupljenost Bošnjaka u policijskim strukturama entiteta ključni je razlog nepovjerenja Bošnjaka u entitetsku policiju i neadekvatnu reakciju policije te učestale napade ekstremista na Bošnjake u entitetu RS. Pismo koje su vam uputili predstavnici bošnjačkih organizacija civilnih žrtava rata na najslikovitiji način prikazuje stanje i položaj Bošnjaka u ovom entitetu, ali i na probleme koji nastaju zbog jednonacionalne strukture policijskih snaga u ovom entitetu.

Zbog toga pozivamo Vas, da na temeljima ovlasti koje vam daje Dejtonski mirovni sporazum i mandat visokog predstavnika, da poduzmete korake na obezbjeđivanju provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i primjenu ustavnih odredbi radi adekvatne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u entitetskim organima uključujući i policijsku strukturu.

Pozivamo vas na hitnu reakciju u skladu sa vašim mandatom, radi poštivanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma u interesu mira, stabilnosti, ostvarivanja Ustavom zagarantovanih prava i sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Izostanak adekvatne reakcije značit će saučesništvo u daljem provođenju diskriminacije Bošnjaka i eventualnim napadima na Bošnjake u ovom entitetu”, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare