Šamar realnosti za opoziciju u Doboju

Vijesti 23. feb 202119:17 1 komentar

Uzavrela je politička scena u Republici Srpskoj, posebno nakon nedjeljnih izbora u Doboju. Šta je Doboj pokazao vlasti, šta opoziciji, a šta CIK-u? Tumačenja su trojaka, ocjenjuje se kako je vlast neprikosnovena, ali u padu za sedam mandata u odnosu na novembar, opozicija je dobila šamar realnosti, a CIK, pak, ponovo dobija kritike.

Gotovi su izbori, ali ne prestaju kritike. CIK i dalje u fokusu.

“Izbori nisu donijeli ništa novo. Da li neko ima jednog, ili dva odbronika manje, ili više, manje je važno. Ovi rezultati su demantovali sve loše odluke koje je CIK imao u posljednjih nekoliko mjeseci”, tvrdi predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović (DEMOS).

No, ne misle svi tako. Opozicija smatra da je razotkrila mašineriju vladajućeg SNSD, koji je tvrde nezakonito u novembru ubacio preko 15.000 glasova. Broj mandata SNSD tada kretao se od 22 do 24, danas prema nezvaničnim brojkama oko 16.

“Kako to da imate 15-20.000 glasova sada manje nego u novembru? (N1: Manja izlaznost, kažu?) Ok, ali gdje su ti ljudi koji su njih podržali? Zašto nisu izašli? Suština odgovora je da ih nisu ni podržali. Jasno da je u Doboju bila jedna organizovana akcija upisivanja, dopisivanja glasova za gđicu Vulić i novog-starog gradonačelnika Jerinića”, smatra Igor Crnadak, PDP.

Na koncu svega, jedan od glasnijih opozicionara Dragan Mektić na Twitteru ne krije razočaranje izborima u Doboju. Da nije zadovoljan jasno je u programu N1 rekao i lider SDS, stranke koja je na ivici cenzusa u Doboju.

“Sa našim rezultatom naravno nismo zadovoljni. Neke gorke pilule smo popili još 15. novembra zbog slabog rezultata. Sada su rezultati nešto bolji”, navodi Mirko Šarović.

Poznavalac političkih procesa, novinar Marko Šikuljak stava je da se iz ponovljenih izbora vide dvije stvari. Jedna se tiče pobjednika, druga poraženih:

“Sav taj raspored glasova, razlika je bio takav da je izgubio SNSD, a ne ostale stranke. Ostale stranke imaju isti, sličan broj glasova kao u novembru, samo SNSD ima drastičan pad. Jasno to pokazuje da je postojala velika manipulacija u novembarskim izborima, svaki 4. glas bio je ukraden, ubačen, dodat, kako već”, pojašnjava Šikuljak .

Desant opozicije potpuno je propao, jasno je nakon rezultata. Šta im nakon šamara realnosti preostaje?

“Za neki brzopotezni recept do 2022. godine je potrebno stvoriti atmosferu Bijeljine, a ne Doboja. U atmosferi u kojoj nije bitno ko će biti kandidat, ali da će se kreirati atmosfrea da je vrijeme ovom protivniku isteklo, da će građani to prepoznat, te glasati za nekoga za koga čak i ne znaju kako se zove“, kaže Šikuljak.

Paralela Bijeljine i Doboja nije slučajna, jer su nekadašnji lideri SDS-a Obren Petrović i Mićo Mićić prešli, ili se pak približili suprotnom vladajućem SNSD taboru. SDS je u Bijeljini uspio da se konsoliduje, u Doboju sa trenutnih 2,91% podrške, čeka posljednjih 3% neobrađenih glasova koji su mu jedina šansa za prelazak cenzusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare