Samo 30 km od Sarajeva: Pravo mjesto za bijeg od toplote i korone

Vijesti 08. aug 202118:17 0 komentara

Toplotni talas ponovo je zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Brojni građani spas od vrućina, ukoliko nisu na moru ili bazenima, traže i na obližnjim planinama na kojima se lakše diše. Druženje uz roštilj obilježilo je ovu nedjelju brojnim građanima. Naša ekipa posjetila je Javorov Do i zabilježila sjajnu atmosferu.

Familija Čelebičić konačno na okupu. Dvije godine je korona virus sprečavao da budu zajedno. Roštilj se priprema, a atmosfera je sjajna.

“Nekako je zdravije u prirodi, da izađemo iz grada… da izađemo iz sve te atmosfere koja još uvijek vlada u vezi korone. Kada dođemo u prirodi kao da se glava očisti od te ideje korone, bolesti i svega. Onda ne želimo da smo na istom mjestu. Mi idemo po planinama, jezerima. Bosna je zaista lijepa. Mi smo to sve upoznali kroz ovaj period korone”, priča Lejna Čelebičić.

Zbog toga su izletišta sve popularnija. Javorov Do je jedna od atraktivnih lokacija. Samo 30 kilometara od Sarajeva nalazi se ova prirodna oaza. Ovdje danas sa svojim sinom uživa i Edis Šesto.

“Da lijepo mi je, volim se igrati sa drugarima”, priča Ajas Šesto.

“Imamo dječiji adrenalin park, imamo zipline, imamo veći, srednji i mali. Imamo 30 km markirane pješačke staze gdje ljudi dođu da se opuste sa djecom. Ovo je mjesto za odmor. Prije svega za porodične ljude”, ističe Aldijan Beganović, upravnik izletišta Javorov Do.

Uz prirodne ljepote ova lokacija krije i brojne mogućnosti za planinarske i sportske aktivnosti. Da je priroda pravi izbor pokazuje i odabir Udruženja Život sa Down sindromom, koje smo zatekli na izletu.

“Odavno imamo ovu ideju da idemo na izlet, ali zbog korone i zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da ranije organizujemo. Iskoristili smo ovo zatišje da se okupimo i nama fali druženja, prirode, omladini također. Sve je bilo online i poželjeli smo da se ovako okupimo i da provedemo kvalitetno vrijeme u ovim lijepim danima”, kaže Elma Nuković, Udruženje “Život sa Down sindromom”.

Tome se posebno raduju članovi Udruženja.

Planinski zrak, uživanje u živopisnim krajolicima pozitivno utiče na ljude, kažu naši sagovornici, i smanjuje stres tokom epidemije. Meteorolozi pak poručuju da će naredni dani biti izuzetno topli, sa temperaturama preko 30 stepeni Celzijusa. More, bazeni i jezera također su mjesta gdje građani provode ovako tople dane, ali na planini se malo lakše diše.

Boravak u prirodi, na izletištima gdje je čist zrak i prelijep pejzaž pravi je izbor, kaže veliki broj bh. građana. U toplim danima, a naročito u vrijeme kada se povećava broj zaraženih, odnosno u vrijeme epidemije korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!